Impozáns hazai borrégiók

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Ales MeUnsplash

Itt van az ősz, itt van újra, és eljött a szüret ideje is, úgyhogy érdemes a színesedő levelek közé vonulnod. Vedd valamelyik borrégió felé az irányt, és koronázd meg az őszi élményt egy pohár hazai nedűvel a kezedben. Itt az ideje, hogy jobban megismerd a magyar borvidékeket, illetve legfontosabb boraikat, ezért cikk-sorozatunkban ezen impozáns vidékeket vizsgáljuk.

Borvidék, borrégió – hogy is van ez?

Magyarország területén 6 borrégió található, amelyek további 22 borvidékre oszthatók különböző éghajlati, domborzati, talajtani vagy történelmi sajátosságaik alapján. Noha a Tokaji borvidéket szokás külön borrégióként is kezelni történelmi hagyományai miatt, ne lepődj meg, ha egyes oldalakon 6, más oldalakon 7 hazai borrégiót emlegetnek. A palackokon általában a borvidékeket szokás feltüntetni, amely a fogyasztók számára tökéletesen behatárolja a nedű készítésének helyét.

Lássuk az első 3 borrégiót:

1. Balatoni borrégió

Természetesen nem kell ecsetelnünk, hogy a Balaton környéke mennyi csodát rejt. A tó önmagában is vonzó turisztikai célpont, korábbi cikkeinkben pedig arra is kitértünk, hogy a fürdésen kívül megannyi programmal kecsegtet. A borvidékekből is igen sokszínű a magyar tenger körzete, 6 ilyen található itt:a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai.

Jellegzetes borai: A régió fehérborairól nevezetes, legelterjedtebb az Olaszrizling és a Szürkebarát.

2. Felső-Magyarországi borrégió

Ebbe a régióba az emberek általában nemcsak a bor miatt látogatnak, hiszen a Bükk és a Mátra elsődleges kirándulási célpont, de nem kevésbé gazdag a táj épített öröksége sem: Gyöngyös, Eger, Miskolc – ezek a városok nem csak kulturális értékeik révén váltak ismertté, lassan a gasztronómiájuk is hívószóvá válik. Természetesen a környék borai sem elhanyagolhatók, a régiót 3 borvidék alkotja: a Bükki, az Egri és a Mátrai.

Jellegzetes borai: A legismertebb bor az Egri Bikavér, noha ismert borfajta még az Egri Leányka, a Debrői Hárslevelű és itt is az Olaszrizling.

3. Pannon borrégió

A borrégió közel egységes dombvidék, a Mecsekalja és a Villányi-hegység alkotta területen helyezkedik el, amelyen jellemző a sok napsütés és az erőteljes mediterrán mezoklíma. Pécs városáért már önmagában megéri felkeresni a tájegységet, és ha már ott vagyunk, nem árt tudni, hogy  4 borvidék is van a közelben: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a régió legkedveltebb borturista célpontja, a Villányi.

Jellegzetes borai: Noha lágyabb fehérborokat is termelnek a régióban, az igazi hangsúly a vörösborokon van. Jellemző szőlőfajtái a cabernet sauvignon és franc, a merlot, különlegességei a cirfandli és a kadarka.

Hamarosan folytatjuk listánkat!

Forrás:

https://bor.hu/borregiok

borterkep.eu/borvidekek/

https://www.otptravel.hu/inspiraciok/magyarorszag-borvidekei-uj

https://winelovers.blog.hu/2018/03/23/tudod_mi_az_22_van_beloluk_neha_megsem_eleg