Impozáns hazai borrégiók 2.rész

A kép illusztráció. Forrás: Thomas Schaefer / Unsplash

Ahogyan ígértük,  jelentkezünk az impozáns hazai borrégiókat bemutató cikksorozatunk záró akkordjával. Előző cikkünkben három vidéket vettünk górcső alá, a folytatásban pedig hasonlóan vonzó tájakról regélünk. Íme az újabb gyűjtemény.

4. Duna borrégió

A Duna borrégió Magyarország legnagyobb borrégiója a Duna és a Tisza közötti területen. Három összefüggő, hasonló adottságokkal rendelkező borvidék része: a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági. A régi talaja löszös és homokos, ám ezen a területen az összes magyarországi fajta megtalálható.

5. Észak-dunántúli vagy Felső-Pannon borrégió

Településeinek kulturális sokszínűsége a táj változatosságával igazi ékszerdobozzá teszi ezt a régiót. A szőlő és a bor évezredek óta kötődik Pannóniához – a mindennapok részévé vált már a rómaiak idejében is. Jelenleg 4 borvidék alkotja ezt a borrégiót: az Etyek–Budai, a Neszmélyi, a Móri és a Pannonhalmi.

Kiemelkedő nemzetközi fajtáknak ad otthont – a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling, a Tramini és az Ottonel Muskotály – de a hagyományos fajták is fellelhetőek, mint az Olaszrizling, a Leányka és a Mórhoz köthető Ezerjó.

6. Soproni borrégió

A Soproni borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke, a szőlőtermesztés hagyománya egészen a római időkig nyúlik vissza. A Fertő tó déli partján és a Soproni-hegységlankáin terül el, szőlészeti és kulturális szempontból a szomszédos burgenlandi borvidékéhez kötődik. Sopron egyértelműen a kékfrankos fővárosa.

7. Tokaji borrégió

A Tokaj-Hegyalja régió története több mint ezer évre nyúlik vissza, jóllehet az édes borok termelése később, csak a 16. – 17. században kezdődött el. A terület jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint a Világörökségi cím. Tokaj a botrytis-es édes, és testes száraz boraival egyedülálló irányzatot képvisel. A Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból készített aszúk és szamorodnik pedig egész Európában párjukat ritkítják.

Forrás:

https://bor.hu/borregiok

borterkep.eu/borvidekek

https://www.otptravel.hu/inspiraciok/magyarorszag-borvidekei-uj

https://winelovers.blog.hu/2018/03/23/tudod_mi_az_22_van_beloluk_neha_megsem_eleg