Rejtett kincs: a Kányavári-sziget

Kiemelt kép forrása: kirandulastippek.hu

Vadregényes környezet és gazdag állatvilág – nyáron is csábító úticél, de az őszi színekben még varázslatosabb!

A Kis-Balaton környékén a Kányavári-sziget az egyetlen terület, amely egész évben szabadon látogatható. Miért fontos tudni ezt? A vadvizek védelmének érdekében a turisták mozgástere évek óta korlátozva van ezen a térségen, így csak szakvezetők kíséretében, szervezett túrákon látogatható a terület nagy része. A Kányavári-sziget más, ide bármikor betérhetsz, ha erre jársz, és kedvedre fedezheted fel rejtett kincseit.

Megközelítés

Ha autóval jöttök, ha biciklivel, a Balatonmagyaródot Sármellékkel összekötő úton tábla jelzi majd, hol kell lekanyarodnotok. A parkoló közel fekszik az úticélhoz, és fedett biciklitároló is van. A szigetet gyalogosan lehet megközelíteni – nagy, rusztikus fahíd vezet a túlpartra, a szigetnek igazi jelképe a három félkörből álló építmény. A mozgáskorlátozottak tavasztól őszig komp segítségével kelhetnek át a vízen.

Simple tipp: kocsival indultok útnak? Intézd az autós ügyeket egy helyen, a Simple alkalmazásban! Autómentés biztosításodat már az alkalmazásban is megkötheted! A részletekért kattints IDE.

Fedezd fel a sziget élővilágát!

A híd túloldalán indul a tizenöt állomásos Búbos Vöcsök-tanösvény. A sétaút, amely körülbelül egy-másfél óra alatt végigjárható, elsősorban a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására koncentrál. A jellegzetes tollazatú búbos vöcsök felismerése bizonyára nem fog gondot okozni, miután a névadó állattot ábrázoló embléma szinte minden információs táblán visszaköszön az út során. A nádasban kócsagok, gémek, bakcsók, nyári ludak és üstökösrécék is bujkálhatnak, sőt még denevérfajokba is belefuthatunk, érdemes tehát mindig résen lenni. A tanösvény egyébként kutyával is bejárható, de csak ha pórázon vezetitek kedvenceteket. Babakocsival is kellemesen lehet haladni.

Egész napos kikapcsolódás vár!

Az állatvilágot nem csak a vízpart közvetlen közeléből kémlelhetitek, hanem a magasból is: a kisebb kilátó – két kilátó van a szigeten – pont a lombkoronaszinten helyezkedik el, így tökéletes megfigyelőhelyként funkcionál. A Nagykilátóból már messzebbre is elláthattok, egészen a Hídvégi-tó környékéig. A sziget belsejében kialakított pihenőhelyen kifújhatjátok magatokat a túra után, a gyerekek pedig megrohamozhatják a játszóteret. Horgászjegyet váltva rápróbálhattok a Kis-Balaton vizére, hátha itt adatik meg a nagy kapás. Van lehetőség tűzrakásra, így ha felkészülten érkeztek, szalonnasütéssel zárhatjátok a napot. 

Források:

https://welovebalaton.hu/hely/kanyavari-sziget

https://kirandulastippek.hu/keszthely-es-kornyeke/kanyavari-sziget-kis-balaton
https://femina.hu/utazas/kanyavari-sziget-kis-balaton/
http://www.kisbalaton.hu/index.php/hu/kanyavari-sziget-intro

balaton.hu/bakancslistas-helyek-a-balaton-korul-kis-balaton-kanyavari-sziget/