Hangulatos erdei iskolák hazánkban

A kép csak illusztráció. Forrás: Lukasz Szmigiel / Unsplash

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! felkiáltással lehetne összefoglalni az erdei iskolák szerepét, amik azzal a céllal jöttek létre, hogy minél több gyermek és felnőtt élményszerűen megismerkedhessen a természet értékeivel. A kicsiknek és nagyoknak is szórakoztató, élménydús programok és a lélegzetelállító erdei környezet együttes hatásával örök emlék marad az itt eltöltött idő.

Erdő Ajándéka Erdei Iskola

A Hármashatár-hegyi erdei iskola beltéri tanösvényén a környékre jellemző barlang világot fedezheted fel, megismerkedhetsz az erdőgazdálkodás eszközeivel, megszólaltathatod az erdei hangszereket, lekvárt, mézet, gyógynövényeket kóstolhatsz. Ízelítőt kaphatsz a hegyikerékpározás, sziklamászás, barlangtúrázás és a sárkányrepülés hangulatából. Hideg idő esetén pedig a kandallóban lobogó tűz kellemes, szívmelengető hangulattal vár., míg a „Madártávlat túrán” a madarak perspektívájából láthatod a budapesti hidakat, a Budai-hegységet, a Pilist, és még sorolhatnánk.

Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

A Zselici erdőkben- az Almamelléki Ősbükkös és a „Csühögő” kisvasút találkozásánál – áll az 1996 óta működő Kikerics Erdészeti Erdei Iskola. A sasréti völgyben öreg erdők, tavak, források, ősi műemlékek, hangulatos keskeny nyomtávú kisvasút és számos túraútvonal nyújt kikapcsolódást az odalátogatóknak. A sasréti tanösvény közvetlenül az erdei iskola mellől indul, amely az Almamelléki Ősbükköst szeli át. A tanösvények mellett fedett foglalkoztatóval és kemencével várja az iskola a kalandorokat, az erdei iskolával szemben pedig egy nagy játszótér, erdei tornapálya és egy kis tó található szigettel.

Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola

Az alföldi homokon (egészen pontosan Kecsekméttől 15 kilométerre) egy 1848 méter hosszú tanösvényen erdészek és pedagógusok vezetésével szerezhetnek a gyerekek ismereteket az erdei életközösségről, az erdészek mindennapi munkájáról, illetve az erdőgazdálkodásról. Érkezéskor a 1,5-2 órás tanösvénytúrán azonnal megismerkedhetnek a 26 hektáros Szent Hubertus Parkerdő növény-és állatvilágával, sőt a háziállat-farmon személyes tapasztalatot szerezhetnek az állattartás fortélyairól. Kézügyességet, koncentrációt és türelmedet is fejleszthetnek íjászattal, fafaragással, és kenyérsütéssel.

Forrás:

https://erdoajandeka.hu/bemutatkozas/

https://www.mecsekerdo.hu/kikerics-erdeszeti-erdei-iskola

http://www.erdeszetierdeiiskolak.hu/erdei-iskolak/del-alfold/vackor-var-erdeszeti-erdei-iskola/