Ősszel, de aktívan – bringázás a Tisza-tó körül

Kiemelt kép csak illusztráció. Forrás: shutterstock.com

Idén júniusban adták át az utolsó hiányzó szakaszt, a Tisza-tó így már teljes egészében körbe biciklizhető – pattanj fel bringádra, és suhanj végig a tavat körülölelő töltéseken, gyönyörködj a tó színpompás őszi látképében, és szippantsd magadba a környező erdők friss levegőjét!  

A vonaton biciklid is kényelmesen utazik, na meg persze Te is! Az állomáson se bajlódj a sorban állással, vásárold meg előre vonatjegyedet a MÁV-START online felületén, fizetésnél pedig használd Simple fiókodba mentett bankkártyádat – néhány kattintás, és már meg is van a jegy! A kerékpárszállításról ITT további információkat találhatsz.

A reggelek komorabbak, az idő is hűvösebb, és az este sötétsége is egyre hamarabb borul ránk. Az őszi időjárásra ez mind igaz, de a kérdés ekkor is csak rajtad áll: hagyod, hogy rányomja bélyegét a hangulatodra, vagy készen állsz alkalmazkodni a változáshoz, és megpróbálod felkutatni ennek az időszaknak is a szépségét? Ha minket kérdezel, egy kis aktív kikapcsolódás a legjobb, amit ilyenkor tehetsz – úgyhogy kapd csak elő a biciklidet, és irány a Tisza-tó!

A töltésen kialakított, összesen 70 kilométeres kerékpárúton tekerve szuper kilátás tárul majd eléd: ott van persze a tó, a maga őszies nyugalmával. A strandokat most nem lepik el fürdőzők, a vízbe helyettük gázlómadarak lógatják lábukat, már az őszi vonuláshoz készülődve. Ha kedved tartja, állj meg egy pillanatra, gurulj le a töltésről, és sétálj ki egy stégre – így a tó élővilágát is közelebbről figyelheted meg. Itt tényleg csönd van, úgyhogy elidőzhetsz kicsit gondolataidba merülve.

Ha már erre jársz, mindenképpen látogass el a Tisza-tavi hallépcsőhöz. A létesítmény biciklivel is könnyen megközelíthető, bejárható, egy nagy ablakon keresztül pedig azt is megleshetitek, hogyan haladnak át a halak ennek az ökológiai átjárónak a segítségével a Tisza folyóból a Tisza-tóba.

A poroszlói ökocentrum meglátogatása is remek program, ezt viszont inkább akkor ajánljuk, ha több napra utazol a Tisza-tóhoz. Az ökocentrumban ugyanis annyi látnivaló fogad, hogy egy teljes napot simán el lehet ott nézelődni. Már maga az akváriumrendszer is hatalmas – Európában ez a legnagyobb az édesvizűek kategóriájában –, aztán ott van még a szabadidőpark is, ahol különféle emlősállatok és madarak mindennapjaiba pillanthattok be.

A bicikliút legújabb szakasza a Tiszafüred és Poroszló között található rész, itt több hídon át vezet az út. Tiszafüredre érve pihenőpark várja a bringásokat padokkal, játszótérrel és egy kilátóval. Indítsd itt a kört, hogy aztán ide is érj vissza – büszkén fújhatod majd ki magadat a kilátó lábánál, hisz megcsináltad!

Forrás:

https://magyarepitok.hu/utepites/2020/06/korbetekerheto-a-tisza-to-elkeszult-a-kerekparut-utolso-szakasza

bringazas.hu/hirek/itthon/kerekparral-a-tisza-to-korul-2020majus19

bringazas.hu/hirek/itthon/juniusban-atadjak-a-tiszafuredet-poroszloval-osszekoto-65-kilometeres-kerekparutat

https://kiskore.hu/latogatoinknak/latnivalok/hallepcso

kiskore.hu/latogatoinknak/latnivalok/hallepcso

ilovetiszato.hu/2020/03/02/kiskorei-hallepcso-a-halak-kedvence

https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/poi/latogatokoezpont/tisza-tavi-oekocentrum-poroszlo-/29458357/