A Dunakanyar csak Rád vár – fedezd fel!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Nehéz összefoglalni, mennyi mindent tartogat a Visegrádi-hegység és a Börzsöny hegyei között húzódó Duna kanyarulata, amit Magyarország egyik legszebb vidékeként tartunk számon. Mi most mégis megpróbáljuk egy csokorba szedni, mennyi minden vár Rád, ha ellátogatsz a térségbe.

Simple tipp: Vonattal még könnyebb a felfedezés! Ha a MÁV-START online jegyvásárló felületén a  Simple-fiókba mentett kártyás vásárlást választod, gyorsan és biztonságosan szert tehetsz menetjegyedre. Mi több, e-vonatjegy vásárlása esetén 10% kedvezményt kapsz.

Nem volt könnyű dolgunk, hiszen a Dunakanyar hazánk egyik leggazdagabb vidéke kulturális és történelmi emlékeiben is. Elsőként Visegrádot, a magyar középkor egyik legfontosabb települését emelnénk ki, ami a volt királyi palotával, a fellegvárral, számos gyerekbarát programmal csábít. Arról nem is beszélve, hogy a környékről indulnak a legszebb turistautak a Visegrádi-hegység, a túlpartról pedig a Börzsöny belsejébe.

A kirándulóutak közül muszáj kiemelni hazánk legvadregényesebb szurdokvölgyét, a Rám-szakadékot, ahol létrákon kalandozhatsz, és a Prédikálószéket, ahonnan a legcsodálatosabb panoráma nyílik a Dunakanyarra.

Ha inkább a városok megismerése vonz jobban, akkor a csodás fekvésű Esztergomot ajánljuk, ahol nemcsak az óriási bazilikát és az egykori királyi palotát találod, de az egyedülálló, családbarát Duna Múzeum is kihagyhatatlan program. Természetesen nem szabad elfeledkezni a barokk kori Vácról sem, amely hangulatos főterével, impozáns székesegyházával, és Duna-parti sétányával mindenképpen megér egy látogatást.

Ha pedig kifejezetten szereted a műemlékeket, akkor mindenképp keresd fel a zebegényi Dőry-kastélyt, amely nem csak a szárazföldről nyújt páratlan látványt, de a Duna közepéről is. Sétahajózás, evezés közben számtalan alkalommal csodálják meg a helyiek és a kirándulók a kastély formáját, mesébe illő hangulatát. A dömsödi palotáról sem szabad megfeledkezni azonban, amely kifejezetten népszerű volt az Árpád-házi királyok körében is. A hajdani kastélynak és prépostságnak már csak a maradványaival találkozhatsz a felszínen, de a bámulatosan szép altemplom fennmaradt.

Amennyiben hétvégén kerekedsz fel, úgy látogass el a nagymarosi termelői piacra is, ahol helyi kézműves finomságok várnak.

Egészen november 1-ig egyébként egy különleges ajánlattal is készült a MÁV-csoport: a Dunakanyar Napijeggyel még egyszerűbb a környék felfedezése, hiszen szombat-vasárnap és ünnepnapokon korlátlan számú utazásra jogosít fel a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MAHART Passnave járatain. A 23-i hosszú hétvégén miért ne barangolnátok rugalmasan, egyetlen jeggyel a zsebetekben?

És ha már megemlítettük a gasztronómiát is: az ínycsiklandó fogásokért irány a Visegrádi Pisztrángos Tavak, ahol saját magad is kipecázhatod az ebédedet.

A múzeumok iránt érdeklődőknek pedig Szentendre az ideális úti cél. A belvárosban könnyű sétatávolságra vannak egymástól a kiállítóhelyek, a legnépszerűbb múzeum egyértelműen a Kovács Margit Kerámiamúzeum, de a Szentendrei Képtár és a MűvészetMalom is közkedvelt.

Végezetül a sport szerelmeseire is gondolva kihangsúlyozzuk, a Dunakanyarban találjuk Magyarország egyik legnépszerűbb kerékpárútjait is, és további jó hír, hogy vonattal még a kerékpárszállítás is egyszerűbb. Természetesen a vizek szerelmesei is megtalálják számításukat a környéken, ahol számtalan vízitúra közül választhatnak a látogatók.

Forrás:

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/dunakanyar-napijegy-korlatlan-szamu-utazas-dunakanyarban

https://kirandulastippek.hu/dunakanyar

csodahelyek.hu/2020/03/14/20-bakancslistas-latnivalo-dunakanyar