Győr és a Szigetköz megannyi csodát rejt

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Következő szabadnapjaid valamelyikén vedd Győr felé az irányt vonattal, hiszen történelmi városunk környéke megannyi látnivalóval kecsegtet. A lüktető, pezsgő kulturális életű Győr Magyarország műemlékekben leggazdagabb városainak csapatát erősíti, míg a Szigetközt a vízitúrázók, természetkedvelők paradicsomjaként tartjuk számon.

Simple tipp: Szerezd meg menetjegyedet online, a MÁV-Start honlapján, és fizess érte kényelmesen, Simple-fiókba mentett kártyáddal!

Élménydús városlátogatás minden korosztálynak

Akár családdal, akár partnereddel, esetleg egyedül indulsz útnak, Győrben biztosan találsz valamilyen kedvedre való programot. Ha a történelem szerelmese vagy, akkor az Esterházy-palota – amely jelenleg a Történeti Múzeum és a Radnai-gyűjtemény székhelye -, és a Kreszta-ház csak Rád vár. Utóbbiban a város egyik büszkesége, a győri születésű Kovács Margit kerámiaművész életmű kiállítása található. A klasszikus múzeumokon kívül olyan érdekességek is megtekinthetők, mint az országban egyedülálló cserépkályha-történeti kiállítás, de – természetesen – a Győri Balettnek is ott a helye a megnézendők listáján.

Ha inkább csak csavarognál a szabadban, akkor a Baross út, a város sétálóutcája és a Széchenyi tér lesz számodra az ideális látnivaló. A város megújult, barokk stílusú főtere kellemes kávézókkal és teraszokkal csábít. Az a kalandor, aki inkább kerülné a tömeget, az árnyas folyóparti sétányon vagy a műemléki magban található Radó-szigeten lazíthat. Ha gyerekekkel utazol, tuti tippnek számít a Xantus János Állatkert, ahol fák alatt, gondozott környezetben szemlélhetitek az állatkert lakóit. Amennyiben egy ideális fotóhelyszínt keresel utazásod során, akkor látogass el a Püspökvár-Toronykilátóhoz a Káptalandombon. A torony még a 13. századból származik, tetejéről pedig csodálatos panoráma tárul eléd.

A rejtélyes Szigetköz

Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna által határolt szigetet a „Duna ajándékának” is nevezik. Jellegzetes tájképét a folyó alakította ki, miként a síkságon szétterülő víz nem tudta hordalékát tovább görgetni és nagy részét lerakva szigeteket, zátonyokat épített. Így jött létre ez a szövevényes és titokzatos szigetvilág, amelyen különösen változatos élőhelyek alakultak ki. A Szigetköz számos olyan ritka növény- és állatfajnak ad otthont, amelyek hazánkban máshol nem fordulnak elő. De mivel találkozhatunk még itt?

Pezsgő vízi világgal, bicikliutakkal, fürdőkkel, sétahajókkal és kiváló horgászhelyekkel vár a kincsesdoboz. Gyalog, kerékpárral, és kajakkal/kenuval is végigjárhatók a galériaerdők és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszer. Aki inkább a kerékpárt választja, az kiépített bringautakon és kisforgalmú utakon fedezheti fel a Szigetköz falvait, a természeti értékek iránt érdeklődők számára ajánljuk a Kisbodaktól Dunaremetén, Lipóton és Ásványrárón át Dunaszegig vezető Szigetközi Természetvédelmi Bemutató Útvonalat.

Forrás:

https://csodasmagyarorszag.hu/uti-celok/gyor-es-kornyeke

http://turizmus.gyor.hu/cikk/latnivalok_a_belvarosban.html

http://szigetkoz.kornyeke.hu/szigetkozrol-roviden