Európa legszebb pályaudvarai

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Létezik néhány pályaudvar Európában, ahová különösen jó megérkezni. Ezeknek a jórészük a vasút aranykorában, a 19. században épült. A hatalmas, napfénytől ragyogó fogadócsarnokok korízlést tükröző homlokzatai mesélnek arról, milyen fejedelmi érzés volt akkor útra kelni. Persze nem csak díszes épületek, hanem néhány igazi ínyencség is felkerült listánkra, mint a botanikus kert a pályaudvaron vagy egy múzeum, amely egykor vasútállomás volt. Mutatjuk, szerintünk melyek a legizgalmasabb pályaudvarok konteniensünkön:

Estación de Atocha, Madrid, Spanyolország

Az 1851-ben épült madridi Atocha pályaudvar egyike a világ legszebb és legkülönlegesebb állomásainak. Maga az épület is csodálatos, de egyediségét annak a botanikus kertnek (vagy pálmaháznak) köszönheti, ami területének jókora részét elfoglalja: több mint 7000 növényt találunk itt 4000 négyzetméteren. Évente 16 millió utas fordul meg ezen a meglehetősen központi helyen, amelynek bejáratánál egy nagy banánfa található, amit az “Utazó fájának” neveznek. Az a hír járja, hogyha a látogató megáll a fa előtt, és kimondja kívánságát, az valóra fog válni.

St. Pancras, London, Anglia

A londoni St. Pancras leginkább egy kastélyra vagy múzeumra emlékeztet, de a grandiózus, viktoriánus stílusú épület természetesen egy vasútállomást rejt. A pályaudvar végébe egy hotelt is építettek, amely 1865-ben még egy formatervezési díjat is bezsebelt.

Gare d’Orsay, Párizs, Franciaország

Mi sem bizonyítja az állomás épületének szépségét, hogy napjainkra már múzeummá avanzsált. Az egykori Gare d’Orsay vasútállomás ma már Musée d’Orsay néven hódít, az eredeti épületet az 1900-as világkiállításra tervezte három építész: Lucien Magne, Émile Bénard és Victor Laloux. 1970-ben azonban a létesítményt átépítették, megváltoztatták a belső elrendezését, így jött létre a mostani páratlan egyedi hangulatú, és mintegy 2000 festménynek, 600 szobornak és egyéb alkotásoknak otthont adó intézmény.

Estação de Sao Bento, Porto, Portugália

A portói pályaudvar éjszakai kivilágításban a legszebb, ám az 1896-ban épült állomás mégsem a külsejéről lett híres. Ami még a rohanó utasokat is megállásra készteti, az az épület belsejében található: ezek pedig a híres, kézzel festett, kék-fehér csempék, melyek a padlótól a plafonig borítják be a falakat.

Keleti Pályaudvar, Budapest, Magyarország

Hazánkban is található hasonlóan szépséges és elegáns pályaudvar, mint a korábban felsoroltak. Ez a Keleti Pályaudvar, amit építésekor (1884) a legkorszerűbb pályaudvarnak tartottak Európában. A csarnok acélszerkezetét Feketeházy János, magát az épületet Rochlitz Gyula tervezte eklektikus stílusban. Szerencsére 2008-ban felújították a meglehetősen díszes pénztárterem freskóit, így mindmáig gyönyörködhetünk Lotz Károly és Than Mór alkotásaiban.

Forrás:

https://www.saveatrain.com/blog/europes-most-beautiful-railway-stations/?lang=hu

https://nlc.hu/utazas/20140706/europa-5-legszebb-vasutallomasa/

https://www.travelo.hu/tavol/20190227-egyesult-allamok-new-york-india-mumbai-a-vilag-legszebb-palyaudvarai.html