Tippek, hogy átmozgasd magad a szabadban

A kép illusztráció. Forrás: Photo by Krzysztof Kowalik / Unsplash

Egyre hűvösebb van, gyorsan leszáll a sötétség. Mindez arra csábít, hogy otthon maradjunk a kellemes melegben. Pedig ekkor sem szabad megfeledkezni a testmozgásról! Az egészségünkre és a hangulatunkra is jól hat, ha a novemberi, akár didergős időben kitesszük a lábunkat a természetbe, és jól felöltözve mozgunk a friss levegőn. Mutatunk pár remek szabadidős tevékenységet, amelyek segítenek felpezsdíteni a mindennapokat az év végén is.

Séta

A sétát sokan alábecsülik, ha mozgásfajtákról van szó. Egyrészt, az autózás vagy a tömegközlekedés miatt háttérbe szorul, akár időpazarlásnak tűnhet, pedig kellemes, könnyed kikapcsolódás. Járjunk a városban vagy a természetben, hiszen varázslatos pillanatokkal ajándékozhat meg egy-egy andalgás. Ráadásul kutatások igazolták, hogy napi 15-30 perc séta serkenti a vérkeringést, segít a szív- és érrendszeri, valamint több idegrendszeri betegség megelőzésében, jót tesz a látásnak, mérsékeli a stresszt és annak rossz hatásait.

Futás

A Margitszigeten novemberben talán kevesebb a futó, de nem üres a futókör, amely jelzi: az időjárás sem akadály. A futás az egész szervezetünkre pozitívan hat, aki fut-futott, tudja, micsoda energiát ad egy megtervezett táv teljesítése. Ősszel-télen arra kell figyelni, hogy rétegesen és alaposan felöltözzünk, ne felejtsük el a sapkát, mert a fejen (illetve a kezen) keresztül sok hő távozik.

Nordic walking

A finn eredetű nordic walkingot hajlamosak az idősek sportjának tekinteni. „Nekem nem kell bot a sétához” – hallható sokszor. Holott a speciális botoknak köszönhetően kíméletesen, ám nagyon is hatékonyan fejleszthető az állóképesség. Ajánlott a túlsúllyal küzdőknek, ülőmunkát végzőknek, kismamáknak, sérülés vagy operáció után rehabilitálódóknak, no és persze az idősebbeknek. Mindenkinek, aki az ősz utolsó hónapjában sem hagyna fel a mozgással.

Túrázás

Költőknek való képeket fest a természet az ősz végén, a mézszínű, sárga-barna levelek azok szívét is rabul ejtik, akik nem fogékonyak a romantikára. Kellően felöltözve a túrázás az ősz egyik legkedvesebb kikapcsolódása, barátokkal, családdal, de akár magányosan is élmény róni a kilométereket a csodás tájakon.

Forrás:

https://www.nordicwalkingsport.hu/nordiwalkingrol

https://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/a_seta_meglepo_hatasai/20180410102406