Marsi expedíció, másként – séta a gánti Bauxitföldtani Parkban

A kép forrása: Shutterstock

Szívesen kirándulsz olyan helyeken, ahol mutatós, egyedi fényképeket kattinthatsz el? Lázba hoz, ha a hétvégi kikapcsolódás során izgalmas ismereteket sajátíthatsz el? Ismerd meg a gánti Bauxitföldtani Parkot! Tudtad, hogy a The Witcher című sikersorozat egyes részeit is itt vették fel? Lássuk csak, miért eshetett a készítők választása erre a helyszínre!

A Vértes hegységben, Gánt határában fekvő bauxitlelőhelyet Balás Jenő bányamérnök fedezte fel, a kitermelés 1926-ban indult. Az évek múlásával a terület Európa elsőszámú bauxitlelőhelyévé nőtte ki magát, mely nem csak a kibányászott érc mennyiségében, de minőségében is túlszárnyalta vetélytársait. Semmi se tarthat örökké, így ezek a telepek is kimerültek az 1980-as évekre, leállt a kitermelés, a hátrahagyott külszíni fejtések nagy részét mára visszahódította a természet – kivéve a legfrissebb, ’80-as években nyitott fejtést, ahol szabadtéri geológiai múzeumot alakítottak ki.

Filmekbe illő táj fogad itt, kicsit olyan, mintha a Marson sétálnál, vagy az amerikai vadnyugatra csöppentél volna – az alapkőzet jellegzetes, vöröses színét, illetve a lilás elszíneződések a különböző ásványok okozzák. Ősszel még drámaibb az összhatás, hisz a talaj vöröses árnyalatai a környező fák levelein is megmutatkoznak. Ha pedig a gyönyörködésen túllendülve érdekelne pár infó a terület földtörténeti múltjáról is, a tanösvényen végig sétálva magadba szippanthatod ezt a tudást.

A tanösvény 13 állomásból áll, ezt egy kellemes tempóval nagyjából egy-másfél óra alatt végig lehet sétálni. Nem kell ide semmilyen geológiai alaptudás, a parknak pont az ismeretterjesztés a fő célja. Megtudhatod, milyen folyamatok játszódtak le az évmilliók során a föld alatt, hogyan jött létre a bauxittelep, valamint azt is, milyen ásványok találhatók a területen. A park különös formájú képződményei – például a kőbörcök – is bemutatásra kerülnek. A bányagödör szélén kialakított Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumban pedig bányászati szerszámokat és két hajdani bauxitszállító mozdonyt is kiállítottak.  

Források:

https://ganti-bauxit-foldtani-park.business.site/

https://go-na.hu/gant-bauxitbanya-marsbeli-taj-magyarorszagon/

https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/termeszeti-ertekek/ganti-bauxitfoldtani-park/

https://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/gant-bauxitfoldtani-park

https://csodahelyek.hu/2019/10/27/ganti-bauxitfoldtani-park/