Emlékek a dinoszauruszok korából, Ajkától nem messze

Kiemelt kép forrása: csodahelyek.hu

Lássuk, milyen nem mindennapi látnivalókról híres a település környéke: innen tíz kilométerre találjuk Úrkút községet, ahol egy igazi geológiai csoda lapul. Egy százmillió éves sziklafalat rejtenek itt a Bakony déli lankái, melyben tengeri állatok mészvázas maradványait is megtalálták.

Az itt található Csárda-hegy oldalában mangánércet fedeztek fel, amelynek kitermelése 1918-ban indult. Az üzem csak úgy hasított, a bánya rövid idő alatt az ország első számú mangánlelőhelyévé vált. A fontos geológiai felfedezést is a kitermelésnek köszönhetjük: a külszíni, kézi fejtések fokozatosan emelték le a mangánrétegeket, az ősi sziklafal (őskarszt) így eredeti állapotának megfelelően került a felszínre. A 2,2 hektáros terület egyébként 1953 óta a „védett” címmel is büszkélkedhet.

Az őskarsztot legegyszerűbben az Úrkút határából induló Csárda-hegyi tanösvényen elindulva lehet megközelíteni. A sétaút egy tisztáshoz vezet, ahol a vándor választás elé kerül: tovább halad a gödör szélén futó tanösvényen, vagy leereszkedik a hosszú lépcsősoron az egykori bányagödörbe. Mindkét perspektíva megérdemli a tekintetet: a tömör, durva sziklarengeteggel lesz teljes az összkép.

A szakadék mélyén a klíma is kicsit más: a hűvös, nyirkos levegő a mohák és a páfrányok számára éppen ideális, így ezek szép számban sorakoznak a sziklafal felületén. A különös, kicsit a dzsungelekre hajazó atmoszféra is főként a zöld növénycsomóknak köszönhető. A jura kori mészkőfalban szerencsére nem tett kárt a bányatevékenység, a dinoszauruszok korának – pontosabban a földtörténeti középidő jelenségeinek – nyomai így a maguk érintetlenségében lelhetők fel benne.

Források:

https://csodahelyek.hu/2020/04/29/urkuti-oskarszt-geologiai-csoda-bakony/

https://kirandulastippek.hu/bakony-veszprem/urkuti-oskarszt