Közel a természethez – kisvasutak hazánkban

A kép csak illusztráció. Forrás: Sugden Guy sugden / Unsplash

Míg régebben ipari célt szolgáltak a kisvasutak, ma kedves egynapos kirándulások ideális eszközei-helyszínei lehetnek. A kisvasutakkal szó szerint karnyújtásnyira kerülünk a természettől, ezért gyerekeknek, családoknak különösen jó kikapcsolódás lehet. Bár több mint 20 működik Magyarországon, ha azt mondjuk, kisvasút, a legtöbbünknek a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút jut az eszébe. Most bemutatunk további négyet, amelyekkel szintén érdemes megismerkedni.

Gemenci Állami Erdei Vasút(Pörböly, Tolna megye, 30 km)

Festői látványban lesz része annak, aki a gemenci kisvasútra száll, hiszen a Gemenci erdőn keresztül halad a nyomvonala. Ez hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, a Duna és a Sió medrét követi, átmegy például Nagyrezéten és Malomtelelőn is. Keselyűs és Pörböly felől gépkocsival és autóbusszal is meg lehet közelíteni.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút(Lillafüred, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 14 km)

Évente több mint 200 ezer ember utazik a lillafüredi kisvasúttal, így ez hazánk legnépszerűbb erdei kisvasútjainak egyike, néhány kocsija már több mint 90 éve halad a sziklaormok mellett.

 A vonalhálózat egyébként összesen nagyjából 25 km, ám a diósgyőri vár közeléből indulva a Garadna-völgyben és a Hámori-tó partján zakatolva 12 km-es úton jutunk el Lillafüredig. A vonatról meg lehet nézni Magyarország legrégebbi ipartörténeti műemlékét, az újmassai Fazola-kohót is.

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút(Nagycenk, Győr-Moson-Sopron megye, 3.6 km)

Csaknem 50 éves a Széchenyi Múzeumvasút, amely Nagycenk és Fertőboz között közlekedik. Ugyan csak 3.6 kilométer hosszú, az élmény kedves, pláne azért, mert gyermekvasutasok végzik a munkát. A pöfékelő gőzös mintha nemcsak térben, hanem időben is szállítana minket, hiszen visszarepít a vonatozás hőskorához. A páratlan szépségű Hársfasor és az állomásépület között ráadásul bemutatópark működik, amelyben a már nem üzemelő, de még meglévő járműveket lehet megnézni.

Zsuzsi Erdei Vasút(Debrecen, Hajdú-Bihar megye, 17 km)

Sokszorosan nagykorú a Zsuzsi kisvasút, hiszen a cívisváros kezdeményezésére 1882-ben épült, aztán az 1900-as ével elején bővítették. A távnál sokkal nagyobb utazást teszünk, hiszen a forgalmas nagyvárosból indul az út, majd egészen a nyugalmat sugárzó erdőbe visz, amelyben változatos állat- és növényvilág tárul elénk. A vonat Csereerdőnél fordul északnak és az erdőnek, még egy nagyobb, hatezrelékes emelkedőn is felkapaszkodik.

Forrás:

http://turizmus.gemenczrt.hu/gemenci-erdei-vasut/megallok-es-latnivalok/

http://www.eszakerdo.hu/magyar/menu/erdvinfo_uj.htm

https://www2.gysev.hu/muzeumvasut/a-nagycenki-szechenyi-muzeumvasut

https://zsuzsivasut.hu/tortenelmi-vasutvonal/