A festői Mátraháza és környéke

A kép forrása: Photo by Ádám Berkecz / Unsplash

Mátraháza az egyik legismertebb mátrai üdülőhely, közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Népszerűsége nem véletlen, hiszen itt egész évben lehet élvezni a természet szépségeit: tavasztól őszig kiváló kiindulási pontot biztosít, télen pedig a téli sportok rajongói szállhatják meg a környéket.

Mátraháza kétségtelenül az egyik túra-kiindulópont a Kékes és a Mátra belső része felé. Első állandó háza is egy erdei vendégház volt, amely a „Mátra Egylet menedékháza” nevet kapta 1930-ban, ennek rövidítéséből született a Mátraháza elnevezés. Ez az eredeti, 120 személyes menedékház, a Pagoda épülete ma is látható. A település másik kultikus helye a templom melletti Naphimnusz park, amely Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát jeleníti meg Várkonyi Maréza, mátrafüredi keramikus színezett kerámia domborművében. Ám nem csak Mátraházát, de a település környéke is szemetgyönyörködtető látványt nyújt.

Kékestető

Körülbelül 2 kilométerre található Mátraházától. Ha a jövőben majd itt pihensz, használd ki a lehetőséget, és mászd meg az ország legmagasabb pontját! Ráadásul a csúcson található tévétorony kilátó is egyben, ennek meglátogatása szintén érdekes program, gyönyörködhetsz a páratlan panorámában, ráadásul megtekintheted a tévétorony körpresszójában a 8000 darabból álló minipalack gyűjteményt.

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény– Mátrafüred

A magángyűjteményben palóc népviseletbe öltöztetett babák mutatják be a tájegység életét. A rendkívül érdekes kiállításban a palóc hagyományokon túl megismerkedhetsz a magyar öltözködéskultúra világával is: a középkortól kezdve a 20. század elejéig végigkövetheted a nemesi és a polgári öltözködési szokásokat. A ruhákhoz korhű berendezési tárgyak is szolgálnak, hogy még autentikusabb és felejthetetlenebb legyen a múltbeli utazás.

Kutyafogat túra – Mátrafüred

Kíváncsi vagy, milyen lehet egy 12 husky által húzott fogaton utazni? Hering Tamás 1994 óta foglalkozik szánhúzó kutyákkal, 19 éve már a kutyafogathajtó sporttal is. Kutyáival több mint 140 alkalommal álltak büszkén a dobogón, javarészt nemzetközi versenyeken. Jelenleg 27 lenyűgöző kutyája van óriási mozgásigénnyel, amit gond nélkül levezethetnek ebben a sportágban. A kutyák meghatározott túraútvonalakon közlekednek, és gondoskodnak arról, hogy úgy ismerhesd meg a Mátra erdei útjait, mint még soha.

Forrás:

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/telepulesek/matrahaza/

http://matrahegy.hu/telepulesek/matrahaza

https://kidsoasis.hu/utazik-a-csalad-magazin/ezt-latni-kell/5-kihagyhatatlan-elmeny-matrahaza-koernyeken/

https://szallas.hu/programok/kutyafogat-tura-matrafured-p6896