Esztergom: fennséges város Budapesttől nem messze

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Kevés olyan kultikus hely van Magyarországon, mint Esztergom, ezért esett választásunk eme fennséges városra legújabb cikkünk írásakor. Már az utcáin sétálva is különleges hangulat lebeg körbe minket, évszaktól függetlenül, az alábbi látnivalók pedig újabb okok arra, hogy egyszer mindeképpen meglátogassuk a Dunakanyar uralkodóját.

Bazilika

Mi mással is kezdhetnénk listánkat, mint a városképet meghatározó épülettel, amely száz méteres magasságával a legnagyobb magyarországi egyházi építmény. Sőt, méreteit tekintve Európában is az öt legnagyobb templom között szerepel. A Bazilikában található a Szent István vértanú kápolna is, amely Szent István király születési helyét hivatott jelezni. A főszékesegyház számos különleges, egyedi építészeti megoldást tartalmaz, ilyen például a fő oltárkép, amely Michelangelo Grigoletti egyetlen vászonra festett oltárképe, amin Mária mennybemenetele látható.

Várhegy

Esztergom fő látványosságainak helyszíne, a 973-ban alapított első magyar főváros királyok által lakott dombja, rajta a Bazilikával és a királyi várral. A Várhegyről a négy égtáj felé tekintve csodálatos panorámát láthatunk a Vaskapu-hegy jelezte Visegrádi- hegységek csúcsaira, a lent kanyargó Dunára,  a folyón átívelő Mária Valéria-hídra, az Esztergommal szemközt lévő, felvidéki Párkányra és környékre, a szlovákiai Garam-folyó torkolatára és természetesen a közel harmincezer lakosú Esztergomra, valamint további közeli településekre.

Strázsa-kilátó

A kilátó a 233 méter magas Kis-Strázsa-hegy tetején áll, ahonnan szintén csodálatos panoráma nyílik a környékre: Esztergomra, a Pilis északi nyúlványaira, valamint Dorog mögött a Nagy-Getére.

Víziváros

Itt található Esztergom több, nemzetközi és országos jelentőségű múzeuma, történelmi építménye. A Pázmány Péter utcát, Katona József utcát, Mindszenty József teret és Berényi Zsigmond utcát magába foglaló városrészben található a magyarországi római katolikus egyház legnagyobb dokumentációs, irat és könyvgyűjteménye, a Bibliotheca. Ha változatosságra vágysz, tekintsd meg a Víziváros észak-nyugati végében található, a török hódoltság idejéből származó dzsámit, amely múzeum, kiállítótér és kávézó is egyben. Ugyancsak a Víziváros fontos, történelmi része a Mattyasovszky-bástya, ami Balassa Bálint (ismertebb nevén Balassi Bálint), költő-vitéz halálos sebesülésének egykori helyszínén áll. A környék egyik fő pihenőhelye, az Erzsébet-park is ezt a városrészt ékesíti. A Víziváros különleges passzázsa a Macskalépcső, ami egy meredek lépcsősoron vezet fel a Várhegy belső részébe.

Forrás:

https://iranyesztergom.hu/latnivalok

https://www.orszagjaro.net/esztergom/