Érdekességek Várpalota ékességéről, a Thury-várról

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Várpalotának igazi jelképe az impozáns méretű, négy saroktornyos Thury-vár – ha érdekel az egyik legépebben megmaradt magyarországi vár története, és hogy hogyan köthető hozzá Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvője, akkor olvass tovább!

A vár helyén eredetileg egy lakópalota állt, ezt Nagy Lajos király hadvezére, Kont Miklós építtette. Kont Miklós később az ország nádora lett, 1364-ben pedig adományul kapta Nagy Lajostól az újlaki birodalmat. Újlak település egyébként Kont Miklós leszármazottjainak névadójává vált, így lettek a Kontokból az Újlakiak – ez később még fontos lesz. Itt kanyarodjunk vissza a palotához: az udvarház 1397-re már egészen biztosan elkészült, hiszen egy oklevélben ekkor már hivatkoztak rá.

Az épületet Újlaki Miklós alakíttatta erődítménnyé az 1440-es években, tehát a ma is ismert vár története ekkortájt kezdődött. Az 1437-1445-ig tartó időszakban épült várak legtöbbjére nem várt hosszú sors: az 1445. évi országgyűlés IV. cikkelye alapján az Albert király uralkodása alatt, és uralkodása óta épült várakat tulajdonosaiknak le kellett rombolnia. A rendelet alól néhány vár kivételt képezett: a Thury-vár – vagy ahogy akkoriban nevezték, palotai vár – igy megmenekülhetett. Igazán kár lett volna, ha akkor ennyi műkincs odaveszett volna, főleg tudva azt, hogy évszázadokkal később, egészen pontosan 1989-ben a vár falain belül az eredeti épületnek több részét, például homlokzatát és két rózsaablakát is feltárták, valamint több, épségben fennmaradt világi falfreskót is sikerült láthatóvá tenni. Azt még fontosnak tartjuk megjegyezni, honnan is ered a vár ma is ismert neve: a török korban Thury György volt az erőd kapitánya. A vár ebben az időszakban fontos stratégiai szerepet játszott.

További érdekesség, hogy a hagyomány szerint az Újlaki család még Mátyás királyt is megvendégelte a négyszögletes vár falai között. A Thury-vár történetével már szinte teljesen összefonódott az a hiedelem is, miszerint Beatrix királyné 1476. december 11-én itt készülődött a másnapi, Fehérváron megrendezett esküvőjére, és az ezt követő koronázásra.

Forrás:

https://kirandulastippek.hu/bakony-veszprem/varpalota-thury-var

http://thuryvar.hu/rolunk/a-thury-var-tortenete

https://studhist.blog.hu/2018/09/05/varpalotai_thury_var_1_resz

https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/varak-varromok/thury-var-varpalota/