Ismerd meg az ország legkisebb településeit

Kiemelt kép csak illusztráció, forrása: shutterstock.com

Van olyan apró falva Magyarországnak, ahol egy labdarúgócsapatnyi ember sem él, miközben a hazánk népesség szerinti legkisebb településeit összegző listán a 100 fős falu már egész népesnek számít. Bemutatjuk Magyarország legapróbb településeit!

Iborfia

A Központi Statisztika Hivatal 2014-es összesítése szerint Magyarország legkisebb falva a Zala megyei Iborfia. Noha az elmúlt években változhattak az adatok, vélhetően nem lett ezres lélekszámú a település, hiszen az említett évben csupán nyolcan lakták. A falu a Zalai-dombság szívében található, így a lakók a dimbes-dombos táj képével térhetnek nyugovóra minden este.

Gagyapáti

A második legkisebb (törpe)faluban sem élnek sokan, a számláláskor mindössze tíz ember lakta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található helységet. A nyugalom vidéke ez, a gyönyörű, csereháti dombos táj rabul ejti a szemlélőt, ezért is lehet, hogy Gagyapáti igazi csemegének számít a pihentető kirándulásra vágyók körében.

Tornakápolna és Tornabarakony

Az ország legkisebb településeinek többsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, és Tornakápolnát, illetve Tornabarakonyt is zen megyében találjuk. A két községnek egyaránt 14 lakója van, de mindkettő más-más szépséget tartogat az ott élőknek, odalátogatóknak. Tornabarakony elsősorban azért ismert, mert a Barakonyi-patak völgyében festői táj tárul elénk, míg Tornakápolna az Aggteleki Nemzeti Park területéhez tartozik. Remek a kilátás a környező dombokra, szép időben még a szlovákiai Tátra csúcsa is látszik.

Felsőszenterzsébet és Debréte

Ki sem kell mozdulni Borsodból, ha egy újabb kistelepülésre „vadászunk”: szintén itt rejtőzik a 17 lakosú Debréte. Természetesen az ország másik felét sem hagyhatjuk ki körutunkból: a Zalában található Felsőszenterzsébetet is ugyanennyien lakják. Debrétén úgy mondják, hallani lehet a csendet, a zsáktelepülés kimondottan nyugodt és jó értelemben elszigetelt a világtól. A zalai Felsőszenterzsébet néprajzilag gazdag, legértékesebb tárgyai, épületei a Göcseji Falumúzeum részét képezik. Jellegzetes ismertetője a falu határában található, kör alaprajzú, madárszárny formájú épület.

Lendvajakabfa

A magyar-szlovén határtól alig néhány száz méterre fekszik Lendvajakabfa. A maga 18 lakosával ez a legnagyobb falu, amelyben 20 főnél kevesebben laknak. Érdekesség, hogy a rendszeresen frissített közösségi oldalát majdnem hússzor annyian – több mint négyszázan – követik, mint ahányan a településen élnek.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_legkisebb_telep%C3%BCl%C3%A9sei_lak%C3%B3n%C3%A9pess%C3%A9g_szerint

https://hu.wikipedia.org/wiki/Iborfia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gagyap%C3%A1ti

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tornak%C3%A1polna

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tornabarakony

https://hu.wikipedia.org/wiki/Debr%C3%A9te

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91szenterzs%C3%A9bet

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lendvajakabfa