A legnagyobb római császárok is megfordultak itt: Gorsium-Herculia romjai

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A Római Birodalom Pannonia provinciája a mai Dunántúlon terült el. Ez az oka annak, hogy számos ókorból származó római régészeti lelet tártak fel ezen a vidéken. Aquincumról, Savariáról és a Borostyánkőút romjairól bizonyára hallottál már, ez azonban még nem minden – Gorsium városának emlékei is mindenképpen említésre méltóak.

Virágzó város állt itt a római korban, mely egyébként egy katonai táborból fejlődött fontos közigazgatási, közlekedési és stratégiai csomóponttá. Katonai jelentőségét a dunai limes (a rómaiak építette határvédelmi létesítmény) felhúzását követően vesztette el. Kiemelkedő szerepét azonban ezt követően is megtartotta, és vallási központként működött tovább. A városban megfordult például Traianus, Septimius Severus és Caracalla római császár is. Gorsiumra egyébként a Herculia néven is hivatkoztak, ez is a háttere annak, hogy manapság a Gorsium-Herculia megnevezést használják a romvárosra.

Ha érdekel a történelem, és szívesen barangolsz a régi korok emlékét őrző épületmaradványok között, akkor a Gorsium Régészeti Parkot feltétlenül fel kell venned a látogatnivaló helyek listájára. A park a Fejér megyei Tác község határában található, Székesfehérvártól nem messze. A régészeti parkban található a romváros, illetve egy állandó kiállítás is az ásatások során feltárt legjelentősebb leletekből.

A park megtekintése körülbelül két órát vesz igénybe. Ami az épületeket illeti, ókori laktanyák és lakóházak romjai csalogatják a tekintetet. Végig lehet sétálni az egykori főutcán, a Decumanus Maximuson, római császárok lábnyomai után „kajtatva”.  A területen feltártak egy lakomatermet és annak pincéjét is, ahonnan a főzésre, tálalásra, tárolásra használt edények és egyéb eszközök kerültek elő. Egy ókeresztény bazilika főhomlokzata is megszemlélhető, illetve egy módosabb lakóház freskótöredékei is kiállításra kerültek. A séta során szemet szúr az elképesztően jó állapotban fennmaradt gorsiumi díszkút. A színház jellegzetes félkör alakú nézőtere is teljesen kivehető még, itt a városi polgárok kedvelt szórakozásának emlékei díszelegnek.

Források:

https://www.gorsium.org/

https://femina.hu/utazas/gorsium-herculia-tac/?token=1426ac6b5aae9d1bccb426a9bb903715