Kastély a naptár és a romantika jegyében

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A gazdag történelmi múltnak köszönhetően kastélyok sora áll az országban. Közülük is az egyik legkülönlegesebb a tiszadobi Andrássy-kastély, amiről egy kis ízelítővel készültünk olvasóinknak.

Napok, hónapok, évszakok

Száznegyven éve annak, hogy Meinig Artúr tervei alapján nekiláttak az Andrássy-kastély építésének. Mintául nagyrészt a vajdahunyadi vára szolgált, a kertet pedig csodás angol és francia parkok mintájára alkották meg. Fénykorában gyönyörű rózsalugasok tündököltek benne, amiket a magyar történelemben oly kedves Erzsébet királyné is igazán kedvelt.

Páratlan, hogy egy kastélyt gyakorlatilag a naptárhoz passzolóan építenek meg. Márpedig a tiszadobi ilyen: a négy évszaknak megfelelően négy bejárata van, a 12 hónapot a 12 torony szimbolizálja. Az 52 hétnek megfelelően 52 szobát alakítottak ki benne, míg a 365 napot a 365 ablakszem szimbolizálja.

A kastély legendája

Sokan tartják úgy, a kastély éppen Erzsébet királyné miatt lett annyira szép: a 19. században élt az Andrássy család leghíresebb tagja, gróf Andrássy Gyula, aki Dob főterén még tölgyfákat is ültetett a kedves látogatások emlékére.

A legenda úgy tartja, hogy a grófot gyengéd érzelmi szálak fűzték a kiegyezést is elősegítő királynéhoz, ezért csinosítgatta a helyet.

A kecses tornyaival, romantikus kialakításával a kastély is elbűvölő, ám a környezet méltó párja az építménynek: folyók és holtágak menti ártéri és galéria erdők sorakoznak egymás mellett. Északról például egy ötszáz hektáros erdő határolja, a drónfelvételeken szépen látszik, milyen harmonikusan simul a természetbe a kastély.

Zaklatott történelem

Bármilyen szép is volt a kastély, napjainkban nem eredeti formájában csodálhatjuk meg. Habár az első világháború pusztításait túlélte, 1918-ban a feldühödött nép feldúlta. A teljes bútorzat áldozatul esett, darabokra törték a finom velencei tükröket, kerámiákat, a csillárokat és a szobrokat, plusz drága festmények és a könyvek is áldozatul estek. A második világháború végén aztán katonai kórház működött az épületben, majd a kastély állami tulajdonba került. Sokáig egy gyermekváros kapott helyet falai között, napjainkban pedig kiállításoknak ad otthont.

Forrás:

http://tiszadob.info/a-kastely-toertenete.html