A siroki vár, a Bálványkövek és a Törökasztal története

A kép forrása: shutterstock.com

A Mátra és a Bükk között, Sirok község mellett található a környék legnagyobb és legjelentősebb vára. Gyakran hivatkoznak rá barlangvárként, hiszen egy bonyolult alagútrendszer is tartozik hozzá. A vár környéke geológiai szempontból is jelentős – különös alakú képződmények őrzik a múltbéli vulkanikus tevékenység nyomait.

„Sírok, sírok” – hajtogatta a monda szerint az öreg Darnó király, Tündérország királya. Lányát, Tarnát óvó szeretettel nevelte, és nem tűrte, hogy a kikötések ellenére ő mégis a halandó Bodony vitézzel esett szerelembe. A király mennydörgésként csapott le, íjlövése mindkét fiatal számára végzetes volt – tettét azonban később megbánta, és birodalmát végtelen szomorúság lengte be. A történet szerint Sirok település neve ezt a szomorúságot őrzi magán.

A siroki várról először 1320-ban tettek említést, így feltehetőleg valamikor a tatárjárás után épülhetett az ország végvári rendszerének részeként. Később Csák Máté kezére is került, tőle Károly Róbert csapatai foglalták vissza. Sirok vára az egri vár elő vára volt, így jelentősége az 1552-es egri ostromkor nőtt meg igazán. 1596-ban, Eger eleste után ez a vár is török kézre került. Később a Rákóczi-szabadságharc alatt kapott szerepet, amikor a kurucok birtokára jutott – ennek véget vetve a császári csapatok több magyar várral együtt felrobbantották, így mára csak romjai maradtak fenn.

A vártól nem mesze található két különös alakú sziklaoszlop. A vulkanikus eredetű kőzetek különös formáját a külső természeti hatások, a csapadék, a szél és a hőmérséklet ingadozás alakította ki az évmilliók alatt. Találó módon a Barát- és az Apáca-szikla nevet kapták a képződmények, de a Bálványkövek megnevezés is rájuk utal. Érdekes még a Törökasztal nevű, lapos tetejű szikla is, amely szintén a vár közelében fekszik. Feltételezések szerint a régi időkben pogány rituálék helyszínéül szolgált a tányérszerű képződmény.

Forrás:

https://kirandulastippek.hu/matra/siroki-var

https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/torokasztal-es-balvanykovek

http://www.sirok.hu/a-telepules/a-monda

http://www.sirok.hu/a-telepules/barat-es-apaca-szikla