Virágba boruló történelem – Duna-Dráva Nemzeti Park

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Nemrég indult sorozatunkban egymás után felfedezheted velünk hazánk nemzeti parkjait. A Hortobágyi Nemzeti Park után következzen a Duna-Dráva Nemzeti Park, amely a folyók szabdalta festői környezetben különleges gyűjtőhelye a ritka, továbbá védett növény- és állatfajoknak.

Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versének egyik sorát vehetjük kölcsön a Duna-Dráva Nemzeti Park karakterének meghatározásához, ám itt az irodalmi remekművel ellentétben háttértartalom nélkül igaz a mondat, hogy „Azért a víz az úr!”. Az 1996-ban létrehozott nemzeti park képét, növény- és állatvilágát ugyanis erősen meghatározta a két névadó folyó, a Duna és a Dráva. A hely változatosságára és gazdagságára azonban jellemző, hogy a Mecsek és a Zselic is a működési területhez tartozik, szóval hegy- és dombvidéki látványosságokat is kínál.

Éppen a sokszínűség miatt szinte végtelenül sorolhatjuk az olyan autentikus látnivalókat, mint az Abaligeti-barlang, még a gólyagyűrűzést is bemutató kölkedi Fehér Gólya Múzeum, a morotvatavak, a gemenci kisvasút és a szintén a gemenci részen található Malomtelelő-tó, nem megfeledkezve persze a történelmi emlékekben gazdag Mohácsról.

A históriánk egy különleges szeglete a Babócsai Basakert, amelynek olyan a neve, mintha egy kedves gyermekmeséből kölcsönözték volna – filmre is kívánkozik a látvány, hiszen többnyire nárciszok borította, természetvédelem alatt álló romkert eleveníti meg a múltat. Különösen áprilisban és májusban nyújt egészen pazar látványt, mert ekkor nyílnak a hely jellegzetes virágai. 

Nemcsak a föld felett, a földben is akad látnivaló: a pécsi Tettyei Mésztufa-barlang például amolyan életnagyságú labirintust alkot. A „játszóteret” az emberi erő bővítette, mert a laza szerkezetű mésztufában kialakult üregrendszerben mesterségesen vájtak további járatokat. Az 1906-os nyitáskor amúgy még a Pokol kapujaként beszéltek a Tettyei Mésztufa-barlangról, de ezzel inkább csak tréfásan rá akartak ijeszteni a látogatókra. Ma már szó sincs riogatásról, a barlangban a 21. századi követelményeknek megfelelő modern eszközökkel regélnek a múltról és jelenről.

A nemzeti park egyébként nemcsak a lábon kalandozóknak, hanem a vízituristáknak is igazi paradicsom, a fenntartók pedig a szárazföldön és a vízen is tesznek azért, hogy ne csak védjék a növény- és állatvilágot, hanem csábító körülmények között mutassák be az arra járóknak. A népszerű Cigány-hegyi kilátót például tavaly kezdték el felújítani, és a csinosítgatásból az Óbányai-völgy sem maradhatott ki.

Forrás:

https://www.turistamagazin.hu/hir/nem-csak-turazni-hivnak-a-nemzeti-parkok-2-resz

https://www.ddnp.hu/

https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/pecseskornyeke/duna-drava-nemzeti-park-675

https://ddnp.hu/okoturizmus/bemutatohelyek/tettyei_mesztufa-barlang