A Tisza csodálatos élővilágának emléknapja

A kiemelt kép csak illusztráció. Forrás: shutterstock.com

Február elseje emlékeztetett minket arra, hogy minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk környezetünk épségéért, ugyanis ha nem cselekszünk, annak beláthatatlan következményei lesznek – mint a 2000-ben, a Tiszán történt katasztrófa, amely miatt február 1-jén minden évben megtartják a folyó élővilágának emléknapját.

A lakosság nagy részének emlékezetében élénken él az a fájdalmas februári nap, amikor elkezdett levonulni a folyón egy természetromboló szennyezés. Történt ugyanis, hogy egy nappal korábban a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő bányavállalatnál átszakadt az ülepítő tó gátja.

A cianiddal és nehézfémmel rendkívül szennyezett, nagyjából 100-120 ezer m3-nyi víz sokáig szinte akadálytalanul ömölhetett előbb a Zazar- és a Lápos-patakba, hogy onnan aztán a Szamosba, majd a Tiszába kerüljenek a pusztító anyagok. A szennyeződés pedig megállíthatatlanul hömpölygött a magyar szakaszon, február 1-től egészen 12-ig vonult le a folyón.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ökológiai katasztrófa következett be: tömegesen pusztultak el a planktonikus és a vízi makroszkopikus élőlények, illetve a halak. Olyan óriási mennyiségű szennyeződés került a folyóba, hogy annak hatását még a Tisza Dunába torkollása után is kimutatták, illetve még Belgrád alatt is tapasztaltak halpusztulást. Az élővilágon kívül a halászat és a turizmus is hatalmas pofont kapott. Megrázó képek járták be a sajtót, az addigi legnagyobb magyarországi vízszennyezés nemcsak hazánkat, hanem Európát is megdöbbentette és felkavarta.

Azonban a természet bámulatos ereje a folyó élővilágának regenerálódásában is megmutatkozott. Alig három-négy év alatt a vízi világ 90–95 százaléka is újjáéledt – ebben a sok embereknek óriási erőpróbát jelentő, ám a folyó szempontjából hasznos árvizek is segítettek.

Ugyan most már a Tisza a maga szépségében és gazdagságában tündököl, a nemrég tartott évforduló intően emlékeztet arra, hogy becsüljük és védjük természeti értékeinket.

Forrás:

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_tisza_elovilaganak_emleknapja

http://www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/0201-A-Tisza-elovilaganak-emleknapja.pdf

http://www.terra.hu/cian/cian2.html

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/tisza/februar-1-a-tisza-elovilaganak-emleknapja-20-eve-tortent-a-cianszennyezes/