Végtelennek tűnő erdők birodalma – a Bükki Nemzeti Park

A kép forrása: shutterstock.com

Egy-egy dércsípte hajnalon vagy havas reggelen a Bükki Nemzeti Park fenséges farengetegét látva mintha osztrák, netán svájci tájkép tárulna elénk. Ha kíváncsi vagy az erdők végtelennek tűnő birodalmára, a szavak szárnyán repülj a tájvédelmi tájak, a kulturális örökségi részek és a hollókői palócvilág ősi elemeit egységbe kovácsoló nemzeti parkba.

Hegyek között, völgyek között

A Bükk mészkőormai 800-900 méteren tornyosulnak. Az ország legnagyobb hegyvidéki, erdős parkjában hegytetők, völgyek, szurdokok és dombok sora nyújt szinte kiapadhatatlanul sok túrázási lehetőséget, miközben az ősember lakóhelyeként is szolgáló barlangok, illetve a vár- és kolostorromok arra emlékeztetnek, hogy bizony nemcsak a modern korban zajlott itt az élet.

Tájvédelmi területek

Ahogyan az a nemzeti parkoknál lenni szokott, a bükki is tele van tájvédelmi körzetekkel és természetvédelmi területekkel, a Novohrad-Nógrád Geopark például szlovák és magyar települések sorát érintve védi a földtani és a kulturális örökség különleges együttesét. Elképesztő adat, ám a karsztos hegységnek olyan hatalmas a barlangrendszere, hogy az ismert hazai barlangok több mint negyedét itt találjuk. Nemcsak a táj, hanem a flóra és fauna, azaz a növény- és az állatvilág is egyedi: a lepkefigyelők mindenképpen előnyben vannak, hiszen értő szemmel követhetik a ritka fajtákat, míg az ornitológusok párjukat ritkító, veszélyeztetett madárfajok tanulmányozásával múlathatják az időt.

Kihagyhatatlan látnivalók

A Bükki Nemzeti Park látnivalóit összegyűjteni kicsit olyan kihívás, mint néhány mondatban összefoglalni egy-egy igazán jó könyv tartalmát, hiszen hol is kezdjük? A látnivalói egyesével, külön beszámolóért kiáltana. Aki járt már arra, napestig tudna regélni a Szalajka-patak vagy a Fátyol-vízesés szépségéről, a lillafüredi Anna-barlang ősi világáról, továbbá a hegység déli peremén található riolitkúpokról, amelyet kaptárkövekként ismerünk. És akkor még csak a természet adta szépségekről beszéltünk, hiszen például a világörökség részét képező Hollókő a jellegzetes palócvilág minden vonását elénk tárja…

Forrás:

http://magyarnemzetiparkok.hu/bukki-nemzeti-park/

https://utazom.com/vendegvaro/bukki-nemzeti-park

https://www.magyarorszagom.hu/bukki-nemzeti-park.html