Türkizkék szépség az erdők között

A kép forrása: shutterstock.com

Írhatnánk, hogy a szavak helyett a kép beszéljen a Rudabányai bányatóról, hiszen az erdők ölelésében páratlan látványosságként bújik meg hazánk legmélyebb állóvize, ám márcsak az érdekes története és változatos jelene miatt is érdemes jobban bemutatni e különlegességet.

Amikor már nem szivattyúzták a vizet

Repüljünk vissza néhány évtizedet, sőt évszázadot, amikor még nyoma sem volt a ma látott, végül voltaképpen az emberi munkásságnak köszönhetően kialakult tónak. Már a 14. században rezet és ezüstöt bányásztak itt, később pedig vasércre váltottak, és ezt olyan sikeresen tették, hogy Európa egyik legmodernebb bányája működött Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Egyszer azonban mindennek vége szakad, hiszen 1985-ben befejezték a kitermelést – mégis, talán ez inkább egy még szebb történet kezdete lett, mert miután nem szivattyúzták ki a karsztvizet a bányából, az feltölthette a mélyedéseket. Előbb két kisebb tó alakult ki, majd ezek a vízszint emelkedésével egyesültek, és létrejött a ma ismert rudabányai tó.

Méretében is impozáns

A türkizkék színű víz látványos kontrasztot alkot a vöröses sziklafalakkal és a zöld erdőkkel, ám nem csak kinézetével, hanem méreteivel is lenyűgözi a látogatót. A legutóbbi mérések szerint nagyjából 300 méter hosszú, 80 méter széles, azaz csaknem 24 hektár (!) a felülete, és  mivel majdnem 60 méter mély, Magyarország legmélyebb állóvize. A látványnak és a kiterjedésnek köszönhetően Rudabányát már hosszú ideje nemcsak az itt talált szenzációs és világhírű előemberi maradványok – az úgynevezett Rudapithecus-leletek –, hanem a tó miatt is látogatják.

Filmeket is forgattak

Az egy dolog, hogy a tó rengeteg kirándulót vonz, ám a különleges kinézet miatt a filmstáboknak is kedvelt helyszíne. Egy-egy rendezői koncepción és ügyes operatőrön múlik, hogy verőfényes mediterrán tengerpartot, vagy a sötétben félelmetesen kopár helyszínt varázsol. A víz mélysége miatt máskor búvárok veszik birtokba a tavat, hiszen nagyszerű kiképzőhely a búvártanoncoknak.

A Rudabányai bányató egyébként magántulajdonban van, így a turistáknak előre kell jelezniük látogatásukat a helyi múzeumnak. Egy dologra viszont nem érdemes számítaniuk: bármilyen szép is a víz, a tó tápanyagokban szegény, ezért igazán nagy halak nincsenek, inkább a kisebbek élnek meg benne. No és persze a víz alatt megbúvó sziklák miatt fürödni sem szabad itt.

Forrás:

https://www.orszagjaro.net/rudabanyai-banyato/

https://femina.hu/utazas/rudabanyai-banyato/

https://aktivmagyarorszag.hu/a-borsodi-tengerszem-a-rudabanyai-to/

https://csodahelyek.hu/2020/09/27/rudabanyai-banyato/