Te tudod, miről tanúskodik a Badacsony és társai?

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Mintegy 3-4 millió évvel ezelőtt vulkánok rakoncátlankodtak a mai Balaton-felvidék területén. A kiömlő láva megszilárdult: ezt nevezzük bazaltnak. A jég, a víz és a szél formáló ereje képes volt megbontani és elhordani a lazább felszínt, a bazalttal azonban nem tudott megbirkózni. Így már csak ezek a karakán sziklák a tanúi az egykori felszín magasságának: ezért nevezzük őket tanúhegyeknek.

Kezdjük a tanúhegyek sztárjával

Balaton-felvidéki tanúhegy – neked is a Badacsony jut először az eszedbe? Nem véletlenül kapta a „tanúhegyek fejedelme” elnevezést, hiszen amellett, hogy ez a legismertebb, egyben a legmagasabb is mind közül. A balatoni tájnak igazi szimbóluma lapos és hosszúkás, úgynevezett koporsó formájú megjelenése, pedig felülről nézve inkább egy kicsit csálé köralakot ír le. Egy jó bor még az, amire az elsők között gondolni szoktunk a Badacsony hallatán: a hegy lankásabb részein a mediterrán jellegű éghajlat éppen ideális a szőlőtermesztéshez, így nem csoda, hogy ez az egyik legősibb borvidékünk.

A Badacsony „testvérei”

A Badacsonyhoz hasonlóan koporsó formában díszeleg ez a négy tanúhegy. A Szent György-hegyet a Badacsony kistestvéreként is szokták emlegetni: ha nem a Tapolcai-medence közepén magasodna, hanem ez is a Balaton partján állna, akár össze is lehetne keverni a kettőt, annyira hasonlítanak. A Csobánc testvéreihez képest kicsi, viszont elhelyezkedéséből adódóan innen nyílik a legjobb kilátás a többi tanúhegyre, de még a szomszédos Káli-medence irányába is ellátni. Ebből a típusból a Somló-hegy fekszik legészakabbra, egészen a Kisalföld határában találjuk. A Haláp-hegy talán a legkevésbé ismert, mivel a bányászat miatt teljesen elvesztette formáját.

A kúp formájú hegyek

A kúpalakúak típusából a Gulács a legmagasabb. Kicsit megdőlt formája miatt lehet, hogy Keresztury Dezső költő a magyar Fudzsiként emlegette. A Tóti-hegy abban különbözik tőle, hogy valamivel kisebb, történetükben azonban közös pont, hogy mindkettőt megtépázta az évtizedekig tartó bazaltbányászat. A Hegyestűre pozitív hatást is gyakorolt a bányászat: láthatóvá vált az egykori vulkán belseje. A legkisebb mind közül a Hegyesd: ez a hegy alig ismert, pedig egykor még vár is állt a tetején.

Forrás:

https://funiq.hu/4111-tan%C3%BAhegyek-a-balaton-felvid%C3%A9ken