A sorokpolányi kastély

Kiemelt kép forrása: kitervezte.hu

Ezúttal egy Vas megyei aprócska falu bájos kastélyát hoztuk példaként arra, hogy szinte bármerre is járunk Magyarországon, mindig találkozhatunk valami széppel, egyedivel. Nem lóg ki a sorból Sorokpolány sem, amely ezer főnél kevesebb lakosú település Szombathelytől 14 kilométerre, ám hányatott sorsú kastélya miatt annál híresebb.

A sorokpolányi kastélyról hallhattunk már Szapáry-, Gött-, Haupt-Buchenrode- vagy éppen Kolos-kastély néven, és egyszer sem tévedett, aki így hivatkozott rá. A sok név tulajdonosváltásokra utal, ráadásul nem is az összesre, hiszen gróf Szapáry Géza csak 1891-ben vásárolta meg fiának a patinás épületet Miklós Jánostól, holott az első biztos tulajdonosát 1644-ből említik, sőt már az 1300-as években is találtak feljegyzést egy épületről. Ráadásul még így sem fedtünk le minden korszakot, mert például a II. világháború végén a kastély hadikórházként működött, aztán előbb népi kollégiumnak, majd óvodának és iskolának adott otthont.

A sok-sok tulajdonos és funkció magától értetődően nyomot hagyott a kastélyon, a különböző korszakok képei jelentős különbségekre világítanak rá. A Szapáry család például a kor híres építésze, Meinig Artúr tervei alapján eklektikus stílusúra építette újjá, továbbá pazar képzőművészeti alkotásokkal egészítette ki a berendezést, míg báró Haupt-Buchenrode István egy bécsi mester tervei alapján szabta újra a kastély kinézetét. Ennek nyomán például torony és ablak nélküli, úgynevezett nyeregtetőt alakítottak ki. A végső – immár tetőtornyos- és ablakos – képét 2002 után nyerte el, amikor a dán állampolgár Kolos László vásárolta meg, és művészek bevonásával teljes mértékben felújíttatta.

Túlzás nélkül állítható, a munka során a világ minden égtájáról érkeztek alapanyagok, bútorok, szőnyegek és kerámiák, a parkba szobrok sora került. A hatalmas park, a csodás pázsit, az ezernyi virággal díszelgő ágyások, a márványból készült pavilon vagy éppen az újonnan kialakított japánkert vonzza a tekintetet, különösen, mert patak és vízesés teszi még romantikusabbá a birodalmat.

A sorokpolányi önkormányzat honlapján található közlemény szerint a kastélyban kétévente egyszer tartanak nyílt napot, így az érdeklődők ilyenkor csodálhatják meg a nem korhű, ám annál pompásabb berendezést, illetve járhatják körbe kedvükre a parkot.

Forrás:

http://www.kitervezte.hu/epuletek/csaladihaz/szapary-kastely-sorokpolany

http://www.hirlevelplusz.hu/2019-ben-ismet-elkapraztatta-a-vendegeket-a-sorokpolanyi-kolos-kastely/

https://kozelestavol.hu/elado-a-gyonyoru-sorokpolanyi-kastely/