A vidráktól a bókoló zsályáig

Kiemelt kép forrása: aktivmagyarorszag.hu

Nemrég indult sorozatunkban egymás után felfedezheted velünk hazánk nemzeti parkjait. Következzen ezúttal a folyók határolta világ, a vidrák vidéke, a Körös-Maros Nemzeti Park.

Túzokkal és tóval kezdődött

Tulajdonképpen egy védetté nyilvánított résszel kezdődött a nemzeti park története, még évtizedekkel azelőtt, hogy ténylegesen létrehozták. A 70-es években a hivatalos szervek is késztetést éreztek arra, hogy szabályokkal óvják a Dél-Tiszántúl páratlan értékeit, például a túzokot, az erdélyi héricset vagy az olyan komplett részeket, minit a kardoskúti Fehér-tó. Ezt a területet vonták védelem alá, és tulajdonképpen ez jelentette az alapot, hogy a hazai sorban hetedikként létrejöjjön a Körös-Maros Nemzeti Park, még ha erre egészen 1997-ig várni kellett.

Szerencsés 13

Kinek-kinek a vérmérsékletétől függ, hogy kedveli a 13-as számot, vagy tart tőle, ám a Körös-Maros tájékán egyértelműen kedves a babonás szám, hiszen pontosan 13 mozaikból áll az északon a Körösök, délen a Maros, keleten az országhatár, nyugaton pedig a Tisza határolta nemzeti park. Az ősi táj töredékekben maradt fenn, a mozaikok pont a jellegzetes élőhelyeket, mocsarakat és a pusztáknak egy-egy darabját igyekeznek megőrizni a jelennek és a jövőnek.

A szemlélő egyedi vonásokkal találkozik, miközben a folyók erdőkkel, gyepekkel tűzdelt ártéri részei, a holtágak különleges élővilága és a hatalmas puszták közösen adják a park arculatát. A vizeken csónakázva fokozottan védett vidrával találkozhatunk, a tanösvényeken dobozi pikkelyes csigák kerülhetnek az utunkba, míg a gazdag sztyepplepke állomány egy-egy példánya is meglephet minket. S ha már az állatvilágnál tartunk, a nemzeti park címermadara egyúttal Európa legnagyobb szárazföldi madárfajtája, a túzok. Az állatokon kívül olyan érdekes mókás növények színesítik a tájat, mint a bókoló zsálya.

Látnivalók a vízi világon túl

Kisregényt lehetne írni a park természeti szépségeiről, ám vétek lenne közben elfeledkezni az Alföld talán legszebb kastélyáról, hiszen a szabadkígyósi Wenckheim-kastély okkal tartozik a Körös-Maros Nemzeti Park látnivalóinak sorába. És nemcsak azért, mert elbűvölő a neoreneszánsz-eklektikus stílusú épület, hanem mert a 23 hektáros (!) parkban, öles platán- és tölgyfák árnyat adó lombkoronája alatt lehet andalogni.

Máshogy szép, ám ugyancsak különleges a Csolt Monostor Romkert és Történelmi Kilátóhely, amely egy 11-12. századi monostor maradványa – életre kelő történelem.

Forrás:

http://magyarnemzetiparkok.hu/koros-maros-nemzeti-park/

http://www.kmnp.hu/hu/

https://utazom.com/vendegvaro/koros-maros-nemzeti-park

https://nlc.hu/szabadido/20090429/a_koros-maros_nemzeti_park_felfedezesre_varo_csodai_-_51_tipp/

https://aktivmagyarorszag.hu/koros-korul-gyalogtura/