Lila rengetegben – levendulamezők Magyarországon

Kiemelt kép forrása: csodahelyek.hu

Sokféle ember él hazánkban, ám a rengeteg, egymástól tényleg nagyon különböző karakterben közös, hogy a szezontól függően néha már késő tavasszal, de jellemzően inkább a nyár kezdetén elbódítja a levendula, és elszántan indul el gyűjteni egy hatalmas csokorral a lilán illatozó virágból.

Szerencsére hazánkban rengeteg levendulamezőt telepítettek, így sokfelé találhatsz egy kedves-bájos levendulást – mutatunk neked nagyon felkapott és ismert helyeket, no meg eldugott gyöngyszemet is, hogy ha neked is kedved támadna levendulát gyűjteni, hatalmas és szép területről gyűjtögethesd össze.

Tihany

Egy ilyen felsorolásból egyszerűen kihagyhatatlan Tihany, hiszen az 1920-as években itt telepítették az ország első ültetvényét Franciaországból hozott levendulával. A speciális, félszigeti jellegnek köszönhetően az illóolaj-tartalom még a francia vidéken megszokottnál is magasabb lehet, a kiváló minősége miatt méltán lett világhírű az itt termő növény. A város meghatározó jelképe a levendula, sokan szakosodtak az aromás illatú növény feldolgozására.

Dörgicse

Tihany után is van levendulás élet – szó szerint, hiszen a Balaton északi partján, Tihanytól nem messze fekszik Dörgicse, ahol hat hektáron virul a levendula több fajtája. A környezeti és természeti adottságok lehetővé tették, hogy a jellegzetes növénnyel borítsák be a mezőt, amely szépen illeszkedik a tájba.

Kőröshegy

Aki nem járt még arra, első alkalommal szinte káprázik a szeme, és arra gondol, talán csak a képzelete játszik vele, hiszen hét hektárnyi levendulamező uralja lilán a tájat. A Balaton déli partján található település ráadásul eggyel korábban, tavasszal, a tulipán virágzásakor is mágnesként vonzhatja a virágimádókat – szerencsére az óriási területen mindenki könnyen és biztonságosan elfér.

Pannonhalma

A szépséges helyszínről elsősorban az apátság ugrik be, ám a levendulabirodalom is valósággal lenyűgözi az arra járókat. Ráadásul itt a francia mellett angol fajtát is termesztenek, amely a megszokott 30 centi helyett akár 80 centi magasra is nőhet, plusz az uralkodó lilán kívül halványrózsaszín és fehér színben is pompázik.

Daruszentmiklós

A Dunaújvárostól nagyjából 20 km-re fekvő Daruszentmiklós már feltétlenül a „mainstream” kategória, bár jelentős a terület, inkább az eddig felsorolt három helyszínek kapcsolódnak össze a fejünkben a levendulával. Pedig Daruszentmiklósra is érdemes ellátogatni a dúsan, gazdagon termő virágért, korábban rendre sokan lőttek látványos új fotót a közösségi oldalukra.

Forrás:

https://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Tihanyi_levendula_tortenete.html

https://impressmagazin.hu/a-10-legszebb-levendulas-hely-az-orszagban/

https://www.pannonhalmilevendula.hu/alevendula.html

https://csodahelyek.hu/2020/05/21/5-titkos-kert-levendulaszuret/

http://www.smaragdfarm.hu/