Az Aggteleki Nemzeti Park

Kiemelt kép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

Nemrég indult sorozatunkban egymás után felfedezhetted velünk hazánk nemzeti parkjait. Zárásként következzen az egyik legismertebb régió, az Aggteleki Nemzeti Park, amelynek barlangjairól már mi is ódákat zengtünk.

Kincsek a földben és föld alatt

Jelenleg összesen tíz nemzeti park működik Magyarországon, az aggteleki azonban kiemelkedik a sorból. Rendszerint ugyanis a felszín kincsei tesznek védetté, fokozottan óvottá egy-egy területet, viszont az aggteleki volt a nemzeti parkok közül az első, amelyet elsősorban a földtani értékek, a felszíni formák mellett a felszín alatti barlangok miatt hoztak létre.

A terület nagy része Észak-Magyarország karsztvidékén húzódik, összesen 280, méretében egymástól igencsak eltérő barlangot találunk. Az Aggteleki-karszt olyan különleges és egyedi értéket jelentenek, hogy a Szlovák-karszt barlangjaival együtt még az UNESCO Világörökség listájára is felkerültek.

A barlangokon túl

Bár a parkot sokan és joggal a hegyekben húzódó járatokkal azonosítják, azért a környezet a tényleg különleges karsztvilágon túl is kínál látnivalót. A felszín alatt a barlangi körülményekből fakadóan csekélyebb és kevésbé változatos az állatvilág, ám a denevérek különböző fajtáinak ideális a terep, míg a felszín felett több magas hegyvidékre jellemző fajjal találkozunk. Az erdőkben fekete gólya, parlagi sas és békászó sas fészkel, míg a fák között nagyvadak élnek, így akár még farkas és barna medve is megjelenhet.

A fátlan, sziklabúvásos oldalakon pannongyíkok rakoncátlankodnak, míg a „különleges nevű állatok” rovatba ezúttal a vérfő hangyaboglárka, az álolaszsáska és a nagy tűzlepke került be.

Amikor az ember alkot

Ha már kigyönyörködtük magunkat a barlangokban, no meg a növény- és az állatvilág gazdagságából is merítettünk, egy kicsit kalandozhatunk az emberi kéz teremtményei között. Boldogkő vára Boldogkőváralja település közelében fekvő, elképesztően népszerű kirándulóhely, ahol egy kínzókamrát és parádés panorámát is találunk.

A hatalmas edelényi L’Huillier–Coburg Kastély a kora barokk korba repít vissza, s ha már a környéken járunk, ki ne hagyjuk a világ legnagyobb könyvét!

Nem elég, hogy Szinpetrit, az apró borsodi községet gyönyörű táj öleli körül, egyúttal otthont ad a világ legnagyobb könyvének is. Még a Guinness-rekordok közé is bekerült a több mint 1400 kg-ot nyomó alkotás, amely elkészítésén 26 ember dolgozott. Végül 2010-ben készült el és az aggteleki nemzeti park értékeit mutatja be, ám olyan súlyos a fedlap, hogy ebbe bizony egyedül nem tudsz belelapozni!

Forrás:

https://anp.hu/termeszeti-ertekek

http://magyarnemzetiparkok.hu/aggteleki-nemzeti-park/

https://www.magyarorszagom.hu/5-kihagyhatatlan-latnivalo-az-aggteleki-nemzeti-parkban.html

https://www.edeleny-kastely.hu/aktualis/kirandulas-tippek-szinpetri-vilag-legnagyobb-konyve