Biztonságosan a sziklákon – a via ferráták világa

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A via ferrata talán félúton van az egészen vagány, már-már őrültnek tűnő extrém hobbik és az átlagos kikapcsolódások között. Végtére is, olykor csak a mélység tátong a falon sétáló ember mellett, ugyanakkor sok sziklamászóval ellentétben végig kellően biztosítva kalandozik a sziklán és legelteti a szemét az egyedülálló panorámán.

Vasalt utak

A via ferrata kifejezés az olasz nyelvből ered, vasból készült utat jelent, míg magyarul sokan vasalt útként emlegetik. Ezek a gyakorlatban fémkábelekkel, kötélhidakkal, vaslétrákkal felszerelt hegyi utak, amelyek segítségével akár teljesen meredek sziklafalon is lehet mászni, ám közben a mászók további biztonsági felszereléseket is használnak. Tehát, bár szükség is van állóképességre, végig rögzítve vannak.

Igencsak megoszlanak a vélemények, hogy mikor is hozták létre a világ első via ferratáját. Egyesek szerint már 1492-ben kialakították a franciaországi Mount Aiguille oldalában, fából, más forrás viszont 1843-ra teszi a létrejöttét, Ausztriában. Sőt van, aki úgy tartja, hogy valójában egy szomorú esemény, az első világháború adott lökést a műfajnak, mert a hadsereg hatékonyabb ellátásában segített, hogy drótkötéllel biztosított hegyi ösvényeken tudták mozgatni az élelmet a Dolomitokban. Az viszont biztos, hogy ekkortájt – elsőként vagy nem elsőként – via ferratákat alakítottak ki.

Szabadidősport lett

Később szerencsére már semmi köze nem volt olyan szörnyű eseményekhez, mint a háború, hanem a sziklamászás kistestvéreként biztonságosabb, azonban továbbra is elképesztően izgalmas hobbiként terjedt el. Főleg Olaszországban, Svájcban, Németországban, Franciaországban és még néhány európai országban vált népszerűvé, több mint ezer útvonal működik az öreg kontinensen, de találunk néhányat a tengerentúlon is, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Mára itthon is kialakítottak via ferratákat, így jó, ha tudod: az A jelzésű számít a legkönnyebbnek, míg az F-re csak az igazán profik merészkedhetnek.

Hegyre itthon

Bár Magyarország nem a hegyek hazája, ahhoz azért akad elég terep, hogy működjön néhány via ferrata. Az elsőt 2013-ban a Csesznek melletti Kőmosó-szurdokban adták át, három útvonalat építettek ki, 70-től 180 méterig terjedően. Később Tatabányán is kialakítottak útvonalakat, akár még gyermekek is mászhatnak az egyiken, és ma már a Bakony felé, a Cuha-patakhoz is vehetjük az irányt via ferratázási szándékkal.

Bárhol is lépünk vasalt útra, az biztos: egészen más szemszögből láthatjuk az útvonalat övező panorámát.

Forrás:

https://www.vasaltutak.hu/index.html

https://funiq.hu/3289-via-ferrat%C3%A1k-magyarorsz%C3%A1gon

https://index.hu/belfold/2019/11/24/via_ferrata_epitese_revesz_mariusz_hegymaszas_palyazat/