Szarvas, a látnivalók paradicsoma

Kiemelt kép forrása: https://korostourist.hu/

Találós kérdés is lehetne, melyik az a magyar kisváros, amely akár metropoliszokat is leköröz a látnivalók sokaságával. Állatpark, arborétum, makettpark, gyógyfürdő, neves templomok, múzeumok, szobrok sora – kalandozz velünk Szarvason, az évszakhoz alkalmazkodva elsősorban a szabadtéri látnivalók között!

Magyarország miniben

A nagyjából 16 ezer lakosú Békés megyei kisváros az egész országot mutatja meg az arra járóknak – szó szerint, hiszen a Mini Magyarország makettpark konkrétan hazánk egyetlen interaktív parkja. Egészen belefeledkezik az ember csaknem száz, különleges technikával készült, abszolút részletgazdag híres magyar épület nézegetésébe, miközben a kisvonatok Magyarország leghosszabb szabadtéri vasútmakett pályáján zakatolnak.

Ugyanitt hazánk jellegzetes vizei is képviseltetik magukat, a pici Balatonon vagy éppen a Dunán vitorlások hajókáznak, illetve gőzhajók szelik a habokat. Fogadjunk, hogy nemcsak a gyerekeknek akad el a lélegzete, amikor gombnyomásra megszólalnak az épületek vagy a hajók!

Óriásfenyők és kék pávák

A makettparknak a szarvasi arborétum ad otthont, szóval a miniről az óriásira váltva megnézhetjük az ország egyik leghatalmasabb és legszebb arborétumát, amelyet a helyiek és így sokan mások is csak Pepi-kertként (vagy egyben írva, Pepikert) emlegetnek, a névválasztással utalva annak létrehozójára.  

Az olasz eredetű család egyik sarját, az ifjú Bolza Józsefet becézték ugyanis Pepinek, ő kezdte el kialakítani az 1800-as évek elején a mai arborétumot, például feleségével, gróf Batthyány Annával is fásította a hölgyről elnevezett ligetet. A történelem viharait elsősorban a tulajdonosváltásokon érezhették az ottaniak, a páratlan élővilágot jelentő gyűjtemény ép maradt és változatossá fejlődött. A kert díszének számít a hatalmas, több mint 150 éves mamutfenyő, a legnagyobb közép-európai fehér tölgy, a kínai mamutfenyő, és éppúgy ékkövek a Pepi gróf idejéből származó kocsányos tölgyek, mint a szabadon grasszáló kék pávák.

Megnéznél egy nyestkutyát?

Szarvason nemcsak a növény, hanem az állatvilág is egyedi, ezt már a Körösvölgyi Látogatóközpontban és az Állatparkban tapasztalhatjuk meg. Nagyjából 50 féle madár-, emlős- és halfaj egyedei éldegélik idilli nyugalomban a mindennapjaikat, vannak köztük védettek és nem védettek. Sőt a látogatók olyan állatokat is láthatnak, amelyek amúgy elrejtőznek a szem elől, mint például az aranysakál vagy a nyestkutya. Persze a Körös-Maros Nemzeti Parkról készült cikkünkben már megmutattunk, mennyire különleges ez a táj.

Forrás:

http://minimagyarorszag.hu/

http://pepikert.hu/

https://szarvas.kornyeke.hu/korosvolgyi-latogatokozpont-es-allatpark