Mesebeli Tündérkert a miskolci vár tövében

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Ha elképedünk, trendi azt mondani, hogy „wow!” Nos, Miskolcon, a Diósgyőri vár mellett járva nyugodtan használhatjuk a kifejezést, mert a WOW-parktól tényleg leesik az állunk. Okkal hívják a helyiek Tündérkertnek is a területet.

Óz, a csodák csodája

Ha már a vár felől térünk be a mesebeli pihenőparkba, akkor elég erős az antré, hiszen egy velencei lovas körhinta fogad minket, amely esti kivilágításban még látványosabb. Csak a díszes küllem idéz régi korokat, maga a szerkezet nagyon is modern és biztonságos.

Kis patak fut keresztül a Tündérkerten, amely akár az „idegenvezetőnk” lehet, hiszen annak mentén haladva egyrészt megnyugtatóan hat ránk a víz közelsége, másrészt megnézhetjük a parkot. Emitt fából faragott tündérszobrok, amott madárház vár madárkákkal. A hely tele van fával, növénnyel, virággal, a rózsa- vagy levendulaillat még andalítóbbá teszi a sétát a rózsakapuk alatt és a farönksétányokon.

A gömblámpákon kívül jópofa szobrok javítják a hangulatot, hiszen ki ne szeretné feleleveníteni a gyermekkori élményeit a Bádogember, a Madárijesztő vagy Dorothy fából készült szobrai között? Demeter József keze munkája nyomán elevenednek meg az Óz, a csodák csodája szereplői a sárga téglás út mentén.

Szemétlerakóból pihenőpark

Pedig évekkel ezelőtt még csak elhagyatott, szemetes helyen járhattunk volna, míg évtizedekkel ezelőtt tavat találtunk volna a mostani Tündérkert helyén – ennek a régi papír 200-as is őrizte az emlékét. Az 50-es években aztán feltöltötték a tavat, viszont évtizedekig már-már az enyészeté lett a hely, lepusztult a terület, sokan illegális szemétlerakóként használták.

Aztán egy Miskolcon élő titokzatos vállalkozó a kutyáját arra sétáltatva elhatározta, hogy visszaadja a világnak a fantáziáját megmozgató részt, és sziszifuszi munkával romantikus mesebeli tájat varázsolt, ahol – amikor lehetséges – még kézműves fagyizó, tetőteraszos kávézó és kertmozi is működik, sőt még szabadtéri színpadot is találunk.

A legjobb az egészben, hogy egyrészt az átalakítás során egyetlen fát sem vágtak ki, másrészt pedig a titokzatos vállalkozó nem üzletet akart csinálni a pihenőparkból, szóval ingyenes a látogatása. Egy-egy csendesebb napon bárki betérhet olvasni, élvezni az első randi csodáját, vagy csak sütkérezni a napfényben.

Forrás:

https://csodahelyek.hu/2020/09/01/tunderkert-miskolc/

https://www.hellomiskolc.hu/Tunderkert

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mi-az-a-csodas-kert-a-var-toveben-3819189/