Amit mindenképpen látni kell: Eger

Kiemelt kép forrása: https://visiteger.com

Még a leghűségesebb Budapest-rajongók is egyetértenek abban, ha valahol, hát Egerben akár élni is érdemes, pláne egyszer-egyszer megfordulni. Kirándulásnak pedig végképp tökéletes célpont, hiszen sétatávolságban találjuk meg a múlt szép emlékeit.

Csábító környezet

Egert részben az teszi vonzóvá a látogatók körében, hogy a környezetében is rengeteg program várja őket. A borászati régió egyik gyöngyszeme a Szépasszonyvölgy, ahol kontinensszerte híres nedűket kortyolgathatnak. Szilvásvárad vagy a Szalajka-völgy pedig önmagában is cél lehet egy kellemes hétvégi napon, miközben Eger belvárosát sem kell elhagyni ahhoz, hogy akár egy egész hétvégén elfoglaljuk magunkat.

Hősi várvédők emlékei

Az Egri Vár falai között járva kicsit mindenki a hős várvédőnek, Dobó Istvánnak érezheti magát, ahogyan megelevenedik az 1552-es török ostromnak és Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének a teljes története. A hős kapitányról elnevezett vármúzeumban több gyűjtemény eleveníti fel a hely történetét, mutatja be a földalatti erődrendszert, és láttatja szemléletesen a középkor riasztó büntetési módjait.

Emblematikus az ország második legnagyobb vallási épülete, az Egri Bazilika is, amelyet hatalmas méretei ellenére képesek voltak csupán öt év alatt megépíteni. Habár a díszítés jóval tovább tartott, a belső teret 120 évig csinosították! A bazilikában rendre orgonakoncerteket tartanak, a kiszűrődő dallamokat még az épületen kívül is élvezhetjük.

Amikor majdnem ökrökkel döntötték le a minaretet

A törökökhöz nemcsak az várostromon keresztül kapcsolódik a város, hanem az építészeti emlékek által is, és bár a támadókat nem szerették, a művek a város díszei. Igaz, a minaret majdnem áldozatul esett a hódítók iráni gyűlöletnek, hiszen a török elnyomás után az emberek az eltüntetésével szerették volna az lezárni a múltat. A legenda szerint látványosan akartak cselekedni, ezért négyszáz ökröt befogva próbálták ledönteni, ám meg sem ingott, ezért maradhatott.

A Török fürdőhöz az ismeretek szerint nem kapcsolódik ilyen történet, senki sem kísérelte meg lerombolni például a legrégebbi, 1610-ben épült medencét vagy a legkülönlegesebb részét, a Nagy tükörmedencét a felette található díszes aranykupolával.

Ahonnan a békacombok „jöttek”

A látnivalókat összekötő finom „szövet” az Eger történelmi városmagját alkotó sétálóutcák összessége, melyeken haladva sorban megnézhetjük az emlékeket. Ilyenkor a tereket is érintjük: a Dobó tér a város virágokkal díszített, olykor rendezvényeknek otthont adó szíve, míg Eger „tüdejeként” a zöldben úszó, romantikus Érsekkertet emlegetik. Ma már a híres írónak, Gárdonyi Gézának állít emléket a nevét viselő tér, amely régen a helyi halpiac otthona volt, és innen szerezték be az egriek a híres békacombot is.

Forrás:

https://visiteger.com/latnivalok

https://utazaskatalogus.hu/eger-es-kornyeke-latnivalok/#Egri_Var