A barlangok hűvössége nyáron frissít csak igazán

Kiemelt kép forrása: www.turanaplo.hu

Vártuk és imádjuk is a nyarat, ám ha nem a vízparton töltjük a napokat, akkor a kánikula forrósága alaposan lemeríti az „elemeket”, ráadásul ilyenkor nehezebben is vesszük rá magunkat egy egyébként hasznos sétára, kirándulásra. Ellenben, ha barlangok felé vesszük az irányt, akkor üdítő hűvösség fogad, és a mozgás öröméről sem kell lemondanunk.

Vétek is lenne kihagyni a lehetőséget, hogy talán az egész világon egyedülálló módon több mint 100 barlang húzódik egy főváros lakott területén. Mutatunk is néhány budapesti barlangot, amelyet akár egy-egy tömegközlekedési eszközzel elérhetünk.

BKK bérletedet egyszerűen és kényelmesen megvásárolhatod a Simple appon keresztül is a mobiltelefonod segítségével! Itt töltsd le az alkalmazást!

Pál-völgyi-barlang

Csupán a Szépvölgyi útig kell menni ahhoz, hogy aztán a megfelelő, kényelmes ruhában alászálljunk a Pál-völgyi-barlangba, amely 1919 óta látogatható kisebb megszakításokkal, és mindig tartogat valami újdonságot, érdekes felfedeznivalót. Maga a barlangrendszer egyébként nemcsak Budapest, hanem az ország leghosszabb barlangrendszere.

A Pál-völgyi-barlang már csak azért is izgalmas, mert nincs kiépítve világítás vagy sétálós útvonal, így aztán sokszor a sisaklámpából érkező fényben kell kúsznunk és másznunk. Ennek ellenére az amatőröknek is ideális terep, mert az érkezéskor kapott megfelelő felszerelésen és egy kis kalandvágyon kívül nincs szükség másra, még barlangász-előképzettségre sem.

Mátyás-hegyi-barlang

A Mátyás-hegyi-barlang szintén a Pál-völgyi-barlangrendszer része, és az is közös, hogy a kiépítetlen szakaszon olykor négykézláb kell haladni, ám nemcsak az útvonal, hanem a látvány is egyedi. Ősmaradványok, ásványkiválások és különböző formakincsek szegélyezik az utat, ráadásul a legmélyebb szintjén nagyjából 96 méterre a bejárat alatt található, körülbelül a Duna vízszintjén. Csaknem 6 kilométer hosszú, és túrától függően haladhatunk könnyebb, no meg persze nehezebb útvonalon is.

Várbarlang

Szép és jó móka a kúszás-mászás, pláne a gyerkőc leli majd nagy örömét benne, de olykor nem vágyunk komolyabb testmozgásra, elég egy kellemes séta a hűvös környezetben. Ilyenkor érdemes a Budai Vár alatt húzódó Várbarlang felé venni az irányt, hiszen korábban látogatók elől elzárt részeket is megnézhetünk a nagyjából 3 kilométeres séta során. Termek és folyosók során vezet az út, amelyekkel nemcsak a szemünk, hanem az elménk is jóllakhat a kialakulásról megismert információknak köszönhetően.

Forrás:

https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/barlang/matyas-hegyi-barlang/23891073/

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/pal-volgyi-barlang

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/matyas-hegyi-barlang

https://www.budapest.com/budapest_kalauz/latnivalok/barlangok/varbarlang.hu.html?sid=7h3qr88pvhb5i9g411reb2sbl4