Mozgáskorlátozottak utazása a vonaton

Sokan talán el sem tudjuk képzelni, hogy mozgáskorlátozottként, kerekesszékkel még a teljesen hétköznapi teendők is körülményessé válnak, mint például a vonatra történő felszállás. A vasútnál azonban törekednek az akadálymentesítésre és a mozgássérültek közlekedésének megkönnyítésére, hogy az utasok ne érezzék kiszolgáltatva magukat.

🚆✅Tudtad, hogy ha a vonatot választod utazásodhoz, most még egy értékes nyeremény gazdája is lehetsz? 👇

Nem kell mást tenned, csak regisztrálni vonatjegyed, vagy bérleted vásárlását ITT, és tied lehet egy első osztályú Lenovo tablet!

Együtt egyszerűbb

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több alacsonypadlós vonat járja az országot, ezekre jóval könnyebben tudnak felszállni a mozgássérült utasok, és próbálnak minél több vasútállomást akadálymentesíteni.

Ha a kerekesszékesek csoportosan utaznak a vonaton, akkor tíz fő felett előre megrendelt, különleges kialakítású kocsit vehetnek igénybe, amelyet önemelő berendezéssel is elláttak. Manapság két ilyen vasúti kocsi szolgálja az igényeket, az egyikben például 12 kerekesszékes hely mellett 16 ülőhelyet is kialakítottak. Természetesen kerekesszékes utasok által használható mosdót is találunk benne, ráadásul az emelőt a kocsi kísérője kezeli, aki a kiindulási állomástól a célállomásig a csoporttal tart, hogy segítségükre lehessen.

Egyedül utazva sem lesz gond

Ha viszont a kerekesszékes utas nem csoportosan, hanem egyedül utazik, akkor is igénybe vehet speciálisan kialakított kocsit, amelynél mobil emelő segítségével szállhat fel a vonatra. Kétségtelen, hogy a mozgássérültek utazása igényel némi előzetes tervezést, ám ha legalább 48 órával az utazás előtt értesítjük a vasúti társaságot, akkor problémamentesen megoldható az utazás.

A MÁV-START törekszik arra, hogy az utazás valóban mindenki számára zökkenőmentes legyen, a nagyvárosoktól kezdve egészen a kisebb településekig számos állomás rendelkezik mozgáskorlátozott emelővel és a mozgáskorlátozottak által használható mosdóval is.

Akár társaságban, akár egyedül, akár fellépős, akár alacsonypadlós vonaton utazunk, az állomás személyzete és a vonatkísérők kiemelt figyelmet fordítanak a mozgássérült utasokra, és igyekeznek minden lehetséges segítséget megadni a zavartalan utazáshoz.

A vasút persze nem számol fel külön díjat a kerekesszékért, a mozgássérült utasoknak kell megfelelő menetjegyet váltaniuk, ám ők adott esetben kedvezményre jogosultak, akárcsak a kísérőik. Az egyszerűség kedvéért a jegyet érdemes MÁV applikációban, a SimplePay fizetési felületén keresztül megvenni, a mentett bankkártyával történő jegyvásárlással pedig még kényelmesebben egyenlíthetjük ki a számlát.

Forrás:

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/mozgaskorlatozottak-szamara-igenyelheto-szolgaltatasok

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com