Íme pár népszerű túraútvonal, hogy teljes pompájában élvezhesd az őszt

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Vannak olyan programok, amiket elsősorban a nyárhoz kötünk. A kempingezés, a balatonozás vagy a tengerparti kiruccanás jellemzően ilyen. A túrázás viszont kicsit más. Persze, a kánikulában is külön élményt nyújt az erdők árnyas hűvösében megbújni, de a túrázás hagyományosan egy őszi műfaj. Ez nem csak a jóval kellemesebb időnek köszönhető, hanem annak a bíbor díszruhának is, amit az erdő ölt fel ilyenkor búcsúzóul, és aminek látványa rabul ejti az embereket az ősidőktől kezdve napjainkig. Ha ti is az őszi túrázás hívei vagytok, érdemes lehet elolvasni cikkünket: a továbbiakban szeretnénk nektek felsorolni néhány olyan túraútvonalat és látványosságot, ami valódi pompáját csak ebben a gyönyörűen szomorú köztes időszakban nyeri el.

1. Prédikálószék, Visegrádi-hegység

A legelső túraútvonal az egyik legismertebb is: a Duna-kanyar az egyik legnépszerűbb hazai turisztikai központ, amely turisták ezreit ejti rabul évre-évre, évszaktól függetlenül. A Prédikálószéket sokan tartják a Duna-kanyar királyának. Ezt a címet nem a kiemelkedő magasságával érdemelte ki, hanem regionálisan is páratlan látványával. Lévén, hogy a Duna legívesebb fordulata fölött magasodik, lélegzetelállító látványt nyújt a teljes Duna-kanyarra. A látkép a kéklő Dunával és a zölden lengedező erdőkkel is szép látványt nyújt, de azt a melankolikus hangulatot, amiért az őszt szeretjük, ekkortájt nyeri el: a vöröslő lombkoronák Duna fölött trónoló végtelenje olyan élményt nyújt az azt szemlélőnek, amit örökre magával cipel.

2. Csóványos, Börzsöny

Talán nem hinnénk, de a fővárostól nem is messze, még Pest megyén belül vulkánokat is találhatunk. Igen, a Csóványosra gondolunk. Persze, a hegytetőre felkaptatva attól tartanunk, hogy egy óvatlan pillanatban a lávában végezzük: a Börzsöny és környéke (pl. a Visegrádi-hegység) 18-19 millió évvel ezelőtt volt igazán aktív, szóval egyik sem egy mai darab. Magasnak viszont mindkettő mondható, hisz a Csóványos Pest megye legnagyobb hegycsúcsa a maga 938 méterével. A tetején egy minden oldalról megközelíthető kilátó vár ránk, ahova a csodálatos látványért megéri felkapaszkodni.

3. Ingó-kövek, Velencei-hegység

Budapesttől kicsit eltávolodva, de azért nem túlzottan messze található a méltatlanul alig ismert Velencei-hegység. Pákozdról egy nem túlzottan megterhelő túra után érhetjük el az Ingó-köveket, ami a mai napig zavarba ejti a turistákat. Vannak, akik szerint ez egy Stonhenge-hez hasonló ősi alkotás; a geológusok viszont egy jóval prózaibb, de korántsem unalmas válasszal szolgálnak: a Velencei hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, mely a földtörténeti ókorba visszanyúló múltjával Magyarország legrégebbi hegységének tekinthető. A tudósok szerint ennek lehet maradványa az egyedi formában megőrződött Ingó-kövek is. Aki szeretne tehát 300 millió (!) éves sziklákat megérinteni, jól teszi, ha a Velencei hegység felé veszi az irányt. Ha pedig még jó időben érkezünk, a Velencei tó nádasokkal koronázott vizében is lehűthetjük magunk a túra fáradalmai után.

Forrás: https://marieclaire.hu/eletmod/2018/10/06/5-titkos-turautvonal-amelyek-osszel-a-legszebbek/