Várnak a várak! Első rész: A veszprémi vár

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Jön a jó idő, és vele a kirándulós-túrázós-otthonról kimozdulós időszak, amelynek örömére induljunk mi is vártúrára: az elkövetkező időszakban bemutatunk néhányat hazánk gyöngyszemei közül. Kezdjük a veszprémivel!

A királynék városa

Veszprémet manapság ismerjük a híres férfi kézilabdacsapatáról, ám a város a legtöbb embernek mégiscsak gazdag történelmi hagyományai és annak mementójaként is szolgáló szép építészeti emlékei miatt él a fejében.

Veszprém hét dombra épült, és ezek egyikén található az egy utcából álló várnegyed is, amely a magyar államalapítás óta, azaz több mint ezer éve kiemelkedő helyszín a történelmünkben. Szent István itt hozta létre az első püspökségek egyikét, az itteni püspök joga lett a királyné megkoronázása, innen is ered az elnevezés: a királynék városa. A Várnegyedben található a város nevezetességeinek döntő többsége, ezért egész Veszprém hangulatát és összképét meghatározza a barokk műemléki épületegyüttes.

Szép helyre a Hősök kapuján át

A vár „ajtaja” a Hősök kapuja, amelyet a második világháború kitörése évében, 1939-ben avattak fel, majd 2013-ban fel is újítottak. A kapu az 1848-1849-es szabadságharc, továbbá a világháborúk és az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetét beszéli el, továbbá az első világégés áldozatainak emléke előtt tiszteleg.

A várba lépve a város egyetlen keskeny, macskaköves utcáján érinthetünk sok látnivalót a piarista épületektől kezdve a Tűztornyon, továbbá a Fecskendőházon át a székesegyházig és a szobrokig.

Jelkép az ég felé: a Tűztorony

A látnivalók közül nemcsak magasságával emelkedik ki a Tűztorony, amely helyén már a 16. században is állt egy, a vár megvédését segítő torony. A mostani az 1800-as évek elején készült el, és míg az 1950-es évekig elsősorban a tűzvédelmet szolgálta, ma már a tetejéről nyíló pazar panoráma miatt kedvelt kilátóhely.

A várnegyed kiemelt része a Szentháromság tér, amelyet látványra a Szentháromság-szobor ural, no meg a teret szegélyező gyönyörű épületek, mint például az Érseki palota, a Gizella-kápolna, a Dubniczay-palota, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ vagy a Ferences templom, nem megfeledkezve a Várkútról.

A várnegyedben barangolva garantáltan eljutunk a helyiek által csak Világvége néven emlegetett bástyafalig, amelyről szintén párját ritkítóan szép kilátás nyílik. Ne habozzunk hát, pláne, mert a várba ingyenesen léphetünk be, belépőt csak később, az egyes múzeumoknál, látnivalóknál kell váltani.

Sorozatunk folytatásában a Vajdahunyad várát hozzunk el nektek!

Forrás:

https://kirandulastippek.hu/bakony-veszprem/veszprem-varnegyed

https://netkoffer.hu/veszpremi-var/

https://www.veszpreminfo.hu/hu/helyek/latnivalok/l:veszpremi-var