Varázslatos japánkertek Budapesten

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A távol-keleti csodás „találmányok” egyik leginkább szemet és lelket gyönyörködtető formája a japánkert, amely egyszerre törekszik arra, hogy elkápráztasson a látvánnyal, és a harmonikus kialakításának köszönhetően nyugalommal töltsön el minket.

A világszerte népszerű japánkertek Magyarországon, és azon belül Budapesten is elkápráztatnak, ráadásul egyszerűen felkeresheted őket, hiszen akár egyetlen vonaljeggyel is eljuthatsz a kiszemelt helyre. A japánkertre hangolódva a lelked mélyén, ne a pénztárcádban kutass, a Simple applikáción keresztül a buszmegállóban várva is pofonegyszerűen megveheted a vonaljegyet.

A zuglói kert, amely a japán hercegi párt is lenyűgözte

Lassan százéves lesz a hazánk első japánkertjeként számontartott hely, amely egy zuglói iskolában, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Technikum és Kollégiumban bújik meg.

Ez az egyetlen, amelyet a japán császári család tagjai is meglátogatták, hiszen a 30-as években Takamacu herceg és felesége is eljött ide. A teaszertartással kisebb előadást kapó híres vendégeket annyira lenyűgözte a hely és a performansz, hogy később növényeket küldtek a kertészetnek, néhány még ma is ott él belőlük.

A japánkert alapja általánosságban is az áthidaló- és lépőkövekkel ellátott tórendszer biztosítja, amely hangulatos sétát kínál, és azt, hogy kiszakadjunk a mindennapokból. Fahidakon andaloghatunk, padokon ejtőzhetünk, hatalmas fák és növények között pihenhetünk meg.

Japánkert a Margitszigeten

Bár a zuglói japánkert a legrégibb, a legismertebb minden bizonnyal a margitszigeti, ahova egy álmos délelőttön vagy egy fárasztó munka utáni ólmos délutánon is könnyedén betérhetünk. A hatalmas fák árnyékában, a zenélő kút környékén bújik meg a távol-keleti stílusú kert, amelyben kedves tavacskák melletti ösvényeken vezet az utunk, szobrok emelik a hely fényét.

Bonsai-gyűjtemény a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Akár a gyerkőcöknek, akár magunknak szeretnénk egy emlékezetes programot, ne hagyjuk ki a sorból az ország egyik legnagyobb japánkertjét, amely szélén találni az Állatkert hatalmassá nőtt platánfáját. A belső megnyugvást előidéző hangulatot itt is tavakkal, kövekkel, hidakkal, no meg az erre a kerttípusra jellemző növényekkel segítik, és a teljes japán feelingről a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény is gondoskodik. 

A japánkert nem japánkert cseresznyefa nélkül, ezért a három helyben közös, hogy megtalálod a rendszerint március végétől május elejéig mesésen virágzó fákat. Sétálj arra tavasszal, hiszen egyrészt a varázslatos a rózsaszín virágáradat, másrészt akire ráhull a virága, azt a hagyomány szerint szerencse éri.

Forrás:

https://www.japanspecialista.hu/2019/03/22/amit-a-japankertekrol-tudni-erdemes/

https://zoobudapest.com/jubileum/talalkozas-a-regmulttal/regi-idok-tanui

https://welovebudapest.com/cikk/2020/6/4/zugloban-talalod-magyarorszag-elso-japankertjet-ami-meg-a-japan-hercegi-par-tetszeset-is-elnyerte-1