Hogyan kezdjük el a Kéktúrát?

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Az Országos Kéktúra szépséges téli tájait bemutató cikkünkben már ismertettük röviden a Kéktúrát, amelynek a története az 1930-as években indult, és amely csaknem 1200 km hosszan fut keresztül az országon. Keresve sem lehet jobb és egészségesebb kihívást találni, mint a tavasz adta lendülettel belekezdeni az ország csodás tájait bemutató kalandba. Most azt is megmutatjuk, mire figyelj a kezdéskor.

Kezdjük az alapokkal

Elsősorban valószínűleg a saját egészséged, örömed, a jó levegő és a szép tájak sarkallnak az Országos Kéktúra elkezdésére, ám a hosszú túraútvonal valóban beillik kihívásnak is, amelyen szakaszról szakaszra haladva „hivatalosan” bizonyíthatod a teljesítményedet. Ehhez semmi másra nem lesz szükséged, mint igazolófüzetre, továbbá bélyegzőpárnára és tintára. Kezdésként azonban érdemes megismerkedni a Kéktúra kiírásával, gyakorlati információival, hogy később nehogy elmaradjon egy-egy pecsét.

A Kéktúra szakaszain kihelyezték a bélyegzőket, így aztán ha arra jársz, pecsételhetsz magadnak, ezáltal megmarad magadnak és az utókornak a teljesítésed. Egyébként, ha az adott részen nem találod a helyén a gumilenyomatot, akkor a bélyegzőhellyel készített szelfivel is bizonyíthatod, hogy ott jártál. A Kéktúra teljesítésének nincsen határideje vagy kötött kiindulási pontja, így bárhonnan kezdve akár évek alatt végigjárhatod.

Milyen felszerelést válasszunk?

Ha akarjuk, a túra lehet egészen egyszerű, hiszen csak felöltözünk, előveszünk egy relatíve kényelmes táskát, és irány a természet! Persze ha már a túrázásban a turistaút teljesítésével szintet léptünk, megtehetjük ugyanezt a felszerelések terén is, hogy még jobb élmény legyen a kirándulás.

Az öltözék sok-sok részletéből két elemet emelnénk ki: legnagyobb figyelmet mindenképpen a cipőre fordítsuk, mert egy kényelmetlen lábbeli nagyon meg tudja keseríteni a lépéseinket. A többnyire 15-25 km között mozgó szakaszok a hazai terepviszonyokhoz illeszkedően olykor kissé emelkedős, máskor sík részen vezetnek át, érdemes lesz könnyű, vízálló, strapabíró, mégis jól szellőző bakancsot beszerezni.

A másik fontos pont a már említett hátizsák, mert ebben cipeljük minden felszerelésünket. Ügyeljünk arra, hogy legyen komfortos, több ponton kapcsolódó, a hátunkat sehol sem vágó darab, amelyben mindenképpen süllyesszünk el esőkabátot is.

Forrás:

https://www.kektura.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek

https://www.kektura.hu/tudastar-cikk/a-kekturazas-elso-lepesei

https://www.google.com/search?q=mi+kell+a+k%C3%A9kt%C3%BAr%C3%A1hoz&rlz=1C1GCEA_enES985ES985&oq=mi+kell+a+k%C3%A9kt%C3%BAr%C3%A1hoz&aqs=chrome..69i57.3157j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8