Színek széles skálája: vadorchideák Magyarországon

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Az orchidea az a típusú növény, amely különlegességével egy virágboltba lépve rögtön magára irányítja a figyelmünket, és nem is ereszti el egyhamar. Szerencsére természetes környezetben is láthatunk néhányat hazánkban a szépséges növényekből, még ha a vadorchideák el is térnek az üzletben árulttól.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek

Világszerte nagyjából 30 ezer természetes fajtája létezik az orchideáknak, viszont a különböző keveredések, nemesítések miatt akár százezerre is tehető a hibridtípusok száma. Ebből idehaza csak néhány fajta él vadon, amelyek a kosborfélék családjába tartoznak, és ugyanúgy magukra vonzzák a tekintetünket, akárcsak a virágboltban árult „testvéreik”.

A trópusokkal ellentétben azonban itt nem felfelé, a fákra kell néznünk, hanem lefelé irányuljon a tekintetünk, hiszen a vadorchideák a talajon, nedves erdőkben, mocsaras lápréteken és gyepeken nőnek, jellemzően májusban és júniusban pompáznak teljes virágukban.

Fontos észben tartani, hogy Magyarországon minden fajtája védett, közülük 16 faj ráadásul fokozottan védett, ezért tényleg csak nézni és fényképezni szabad, hozzányúlni, főleg leszakítani semmiképpen sem. Már csak azért sem ajánlatos túl közelről figyelni őket, mert érzékenyen reagálnak mindenre, és ebbe nemcsak a környezeti változások tartoznak bele. Az átültetéssel például nagy eséllyel vége lesz a növénynek.

Hol láthatunk vadorchideákat?

Szerencsére szinte az ország minden táján találunk virágzó vadorchideákat. Az akár 50 centisre növő erdei vagy bíboros kosbor a Cserhát, a Mátra, a Börzsöny és a Keszthelyi-fennsík dísze, míg a magyar felfedezőről elnevezett tallós nőszőfű a legnagyobb számban a Mecsekben virágzik.

A mocsári kosbor sötétlila, fürtös, könnyen észrevesszük a Balaton körül, a Kisalföldön, a Duna-Tisza-közén vagy a Bodrogközben. A füles kosbor inkább erősen rózsaszínes, és legyünk őszinték, nem kellemes az illata, a Bükk-vidéken és a Börzsönyben díszíti a környezetet. Ellenben a bájos fehér sarkvirág kellemes vaníliaillattal és a fehér-krémszínű virágokkal véteti észre magát a Keszthelyi-fennsíkon. A szintén rózsaszínes-lilás tarka kosbor a Gödöllői-dombság ékszere.

A fokozottan védett rigópohár egy része már kihalt, ám a Bükk-vidéken látunk még néhányat a hatalmas értékű orchideából. Hozzá hasonlóan a légybangó egy-egy példánya is 250 ezer forintot ér, és a sötétbarna-fekete virágait nem kell nagyítóval keresni a Szigetközben vagy a Bükki Nemzeti Parkban.

Forrás:

https://femina.hu/utazas/magyarorszag-orchideai/

https://kert.tv/oshonos-orchidea/