Töltsd fel a készleteket – gyógynövénytúra tavasszal

Nem fér kétség ahhoz, hogy a természetben találunk olyan gyógynövényeket, amelyek jelentősen hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, bizonyos problémák enyhítésére is szolgálhatnak. Így tavasszal ráadásul kikapcsolódásnak sem utolsó program, családi felfedezőút lehet egy-egy gyógynövénytúra a zöldellően ébredő természetben, ezért mutatunk néhány hasznos és szabadon begyűjthető jótékony hatású növényt.

Kövessük az illatot!

Korábban már írtunk a például a Gerecsében nagy tömegben nőddögélő medvehagymáról, amely az ízén túl az élettani előnyei miatt is kedvelt. Remekül irtja a baktériumokat, védi a szívet, tisztítja a hajszálereket, serkenti az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérzsírt, így összességében egy méregtelenítő kúrának is remek eleme lehet. Salátaként, pestóként, mártásként és pogácsa alapanyagaként is tálalhatjuk.

A tyúkok eledele a mi gyógyszerünk

Nem kimondottan tavaszi, inkább egész évben zöldellő növény a tyúkhúr, amelyet a vidéki gyerekek garantáltan ismernek, hiszen ezt szedhették a kétlábú házi jószágoknak. Talán kevésbé tudott, hogy az embereknek is hasznos, hiszen zsírégető-anyagcserejavító tulajdonságai vannak, amelynek hála javítja a vércukor- és a koleszterinszintet. Sokaknak fogyókúrás gyógynövényként vonzó, ám a reumás panaszok ellen is hasznos lehet, sőt még légúti megbetegedések tüneteit is enyhítheti. Akár salátaként is fogyaszthatjuk, ám teaként, cseppként vagy étel alapanyagaként is ajánlják.

A kökény jótékony hatásai

Régóta ismert a csalán reumatikus panaszokat enyhítő, tisztító, méregtelenítő hatása, teaként sokan fogyasztják. Ezért inkább egy kevésbé ismert, ám szintén értékes gyógynövényt mutatunk be: a kökényt, amelyet a legtöbbször ugyancsak teaként fogyasztanak.

Az erdőszéleken tutira láttunk már fehéren virágzó bokrokat, amelyekről a túránk alkalmával beszerezhetjük az áldásos hatású, vízhajtó, méregtelenítő kökényvirágot. Az anyagcsere felpörgetésével és a zsírok lebontásával segíthet a fogyókúrában, ezáltal a nyárra tervezett „beach body” elérésében is.

Kis kiegészítés: egyrészt a gyógynövényeket érdemes az autóutaktól minél távolabb gyűjteni, hogy szennyeződésmentesek legyenek, másrészt, ha bizonytalan vagy abban, hogy mit találtál, akkor kérd inkább szakértő segítségét. Eleve meg is előzhetjük a tévedést azzal, ha szervezett gyógynövénytúrához csatlakozunk.

Forrás:
https://szeretunkzala.hu/mit-szedhetunk-a-tavaszi-erdoben-gyogynovenytura-ajanlo/

https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/tyukhur-gyogynoveny-es-gyomnoveny-egyben-tyukhur-csepp-tyukhur-tea-hol-kaphato.25814.html

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2018/10/15/kokeny-a-gyogynoveny-aminek-minden-resze-felhasznalhato/