Folyamatosan épül-szépül a regéci vár

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Itt a jó idő, és vele a kirándulós-túrázós-otthonról kimozdulós időszak, amelynek örömére induljunk mi is vártúrára: az elkövetkező időszakban bemutatunk néhányat hazánk gyöngyszemei közül. Következzen ezúttal a regéci vár!

Hatalmas felújítások az elmúlt évtizedekben

Ha az Országos Kék Túra zempléni szakaszán járunk, érdemes kitérőt tennünk a regéci vár felé, amely egy vulkáni kúpról magasodik a táj fölé. Azt pontosan nem tudjuk, hogy mióta áll a helyén, ám a kutatások arra utalnak, hogy már az 1300-as évekre elkészült. Története igencsak kalandosan alakult, rengetegszer cserélt gazdát, így például II. Rákóczi Ferenc is eltöltött itt néhány évet gyerekként. Kuruc központ is lett, amely szinte a vesztét okozta, mert később lerombolták, a kövekből pedig még a környékbeliek is magukkal vittek néhány darabot.

Az évszázadok során alig tettek valamit az újjáépítés vagy a helyreállítás érdekében, ám nagyot változott a tendencia azután, hogy a regéci önkormányzat 1999-ben elkezdte a régészeti kutatásokat. Az elmúlt évszázadok legnagyobb beruházásának számított, hogy 2003-ban helyreállították az északi bástyát, és itt nem álltak meg: később rendbe hozták az Öregtornyot, amely 330 év után érte el az eredeti magasságát, kiállítótermet is kialakítottak, míg 2021-ben adták át a reneszánsz palotaszárnyat.

Ha az önkormányzaton múlik, tovább folytatják a munkálatokat, hogy a regéci vár ismét a teljes fényében tündököljön.

Miért olyan különleges?

A vár szépségét a felújított részeken túl maga a kialakítás adja, hiszen az alaprajza szabálytalan, úgynevezett belsőtornyos hegyi várnak számít. A rekonstrukciók után már szó sincs romos állapotokról, interaktív, a gyerekeket lebilincselő érdekes kiállítások, multimédiás bemutatók sorát alakították ki, sőt létrehozták az ország első reneszánsz babaházát is.

Hogyan érkezhetünk meg Regécre?

Ha kedvet kaptál a bájos kis településhez és a szép várhoz, akkor bár vonattal is megközelíthető, a legegyszerűbb autóba pattanni, hiszen még a fővárosból is odaérünk két és fél óra alatt. Akár a vár közvetlen közelébe is felhajthatunk kocsival, ám a családosok babakocsival is elkaptathatnak a várhoz. Egyébként ha már a környéken járunk, a sárospataki Rákóczi-várat, a meseszép Boldogkő várát vagy éppen a vizsolyi református templomot is megleshetjük.

A sorozatunk korábbi részeit itt találod: Veszprém, Vajdahunyad

Forrás:

https://www.regecivar.hu/

https://varleso.hu/var/regec

https://kirandulastippek.hu/zemplen/regeci-var

https://www.regec.hu/