Nyári tótúra a környező országokban: Szlovákia

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com


Nincs is megnyugtatóbb, mint kikapcsolódásként egy nagyot túrázni a nyáron, és a lüktető természetben szépséges-nyugalmat árasztó tavak mellett kirándulni, ezért nézzünk körbe a szomszédos országokban! Sorozatunk utolsó részeként következzen Szlovákia.

Szentmária-víztározó (Liptovská Mara)

Kezdjük a maga nemében rendhagyó vízfelülettel, hiszen korábban Ausztriánál, Horvátországnál vagy Szlovéniánál szinte csak természetes tavak kerültek képbe, viszont északi szomszédunknál inkább a mesterségesen kialakított tavak dominálnak. Kár lenne kihagyni az ország legnagyobb víztározóját, a Liptószentmiklós mellett található, 27 km²-es Szentmária-víztározót, amely többféle módon nyújt kikapcsolódást. Egyrészt kellemes hajóúton gyönyörködhetünk a tájban, másrészt Liptótarnócnál remek strand és sokféle szolgáltatás várja a turistákat, akik nem mellesleg a liptói hagyományokkal is megismerkedhetnek.

Szenci Napos-/Napfényes-tavak (Slnečné jazerá)

Érdekesen indult az 1919-ben végül természetes fürdőként megnyíló „szlovák Tahitinak” nevezett Napos/Napfényes-tavak története, hiszen a 19. században lényegében egy vasút építése miatt keletkezett. Történt ugyanis, hogy a Pozsony-Galánta vasútvonal elkészítéséhez rengeteg kavicsra volt szükség, ennek kikotrása során alakult ki a ma ismert strand. A fürdőhely azért is népszerű, mert Szenc városa is csábító, és nemcsak a belváros, hanem a relatíve kisebb tó is változatos programokat (elég csak a szabadtéri mozira vagy sportpályákra gondolni) kínál. Ami a tó méreteit illeti, nagyjából 2 km hosszú, és átlagban 400 méter széles, így azért van bőven van hova leteríteni a strandtörölközőnket.

Imrikfalvi-víztározó (Palcmanská Maša)

A korábban már említett Szentmária-víztározóhoz hasonlóan kedvelt kirándulóhely a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban található Imrikfalvi-víztározó. A nemzeti parkban több szép vízfelületet mellett is megpihenhetünk, ám a legtöbbje nem természetes módon alakult ki, ahogyan a víztározó sem. Azt még az ötvenes években a Gölnic-folyó felduzzasztásával hozták létre, s míg akkortájt bányászok éltek a partján, ma már az üdülők vették át a kemény munkával dolgozók helyét. A vadregényes környezet nemcsak a nagyjából 85 hektárnyi felületű Imrikfalvi-víztározó miatt érdekes, kellemes és kihívást jelentő túraútvonalat egyaránt kijelölhetünk magunknak.

Forrás:

https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2016/07/19/nyar-a-toparton-melyek-a-legnepszerubbek/

https://travelking.hu/travelpedia/tip/szenci-napfenyes-tavak

https://www.travelo.hu/tura/20150803-harom-meno-termeszetkozeli-nyaralohely.html

https://www.travelguide.sk/hun/turisztikai-erdekessegek/palcmanska-masa-vodna-nadrz_382_1.html