Nyári tótúra a környező országokban – irány Szlovénia!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Nincs is megnyugtatóbb, mint kikapcsolódásként egy nagyot túrázni nyáron, és a lüktető természetben szépséges-nyugalmat árasztó tavak mellett kirándulni. Nézzünk körbe, hogy a szomszédos országokban „milyen a kínálat”! Ausztria és Horvátország után következzen világhíres tavaival Szlovénia!

A kihagyhatatlan: Bledi-tó

Messze földről zarándokolnak el a túrázók Szlovénia második legnagyobb, ám minden kétséget kizáróan leghíresebb tavához, a Bledi-tóhoz, így cseppet sem meglepő, hogy hazánkból is rengetegen autóba pattannak, hogy megcsodálják a vízi álomvilágot.

A Júlia-Alpok ékszerdoboza a tó az élettel teli zöldben pompázó erdőkkel, a fenséges hegyekkel és a nagyjából 130 méter magasan álló, képeslapra kívánkozóan festői várkastély képével. Minden adva van ahhoz, hogy körbesétáljuk a tavat, és elkészítsük az év képeit-szelfijeit, miközben még közelebbről is élvezhetjük a látványt. A környező termálforrásokat egyrészt szállodák hasznosítják, így kényeztető pihenésben lesz részünk, másrészt nyáron szuper a tó hőmérséklete, így a fizetős és a szabadstrandon is kedvünkre csobbanhatunk.

No és persze ha már arra járunk, kötelező bevetnünk magunkat egy hajóba, hogy átjussunk a tó közepén álló Bledi-szigetre és meglessük a Mária Mennybemenetele-templomot. A Bledi-tavi látogatás ráadásul kulináris élvezeteket is rejt, elég csak megkóstolnunk a bledi krémest vagy a szigeten a poticát.

A Bohinji-tó

Bár a Bledi-tó uralja a szlovén tavakról az emberekben élő képet, azért akad még egy-két gyöngyszem a négyévszakos, az esztendő minden időszakában izgalmas programokat kínáló országban.

Ne menjünk el szó nélkül például a Bohinji-tó mellett, amely egy tekintetben még le is körözi a Bledi-tavat: nála is nagyobb, így Szlovénia leghatalmasabb természetes tava. A panoráma is csodás, és pluszpont, hogy kevésbé felkapott, mint neves társa, így zavartalanul élvezhetjük a természet kincseit.

A Krn-tó

Ha megelégszünk a látvánnyal anélkül, hogy megmártóznánk a vízben, akkor túracélpontnak is tökéletes a nem a magyar nyelvnek való néven ismert Krn-tó. Igaz, fáznánk is a habokban, hiszen csaknem 1400 méter magasan fekszik az ország legnagyobb alpesi tava, még nyáron sem éppen meleg. A páratlan ökoszisztémájú állóvíz a környékkel a háttérben borúsabb időben kissé zordon fest, amely jól idézi meg, hogy ez egykor itt bizony az isonzói csata eseményei itt is zajlottak…

Forrás:

https://www.slovenia.info/en/things-to-do/discover-nature/lakes-rivers-waterfalls/lakes

https://kirandulastippek.hu/juliai-alpok/bledi-tohttps://trekhunt.com/hu/article/szlovenia-legszebb-tavai/

https://trekhunt.com/hu/article/szlovenia-legszebb-tavai/