Tókörök két keréken

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Bár a vakáció végeztével megint az iskola és a munka kerül a középpontba, ám ez korántsem jelenti azt, hogy időről időre ne törhetnénk meg a mindennapokat egy aktív kikapcsolódással. A hosszától függ, de például a tavainkat akár egy nap alatt is körbebringázhatjuk, a programnak pedig még jót is tesz, ha kellemes, hűvösebb őszi időjárásban indulunk útnak.

Balaton

A magyar tenger a kerékpáros tókörök között is kikerülhetetlen, így korántsem meglepő, hogy a hozzávetőleg 204 km-es útvonallal indítjuk a sort.

Balatoni Bringakörútnak is nevezik a végig aszfalton haladó tókört, amely olykor kiépített kerékpárutat, máskor bringázásra is alkalmas közutat takar. Még 1993-ban kezdték el kialakítani, és ugyan azóta is folyamatosan fejlesztik, az infrastruktúra már ma is egyértelműen jól kiépítettnek számít.

Nem véletlenül az ország első számú kerékpáros úticélja, amely kezdőknek és profiknak egyaránt tartogat szépséget és kihívást. Edzett kerékpárosoknak akár egy nap alatt is letekerhető a teljes hossz, ám a kilométereket két-három napra elosztva jut idő akár egy őszi mártózásra vagy arra, hogy gyönyörködjünk a varázslatos tájban.

Velencei-tó

A nyáron is kedvelt strandhelyszín ősszel is várja a bringázni vágyókat. Felkészültségi állapottól függően a 30 km lehet izmosabb vállalás vagy könnyed kerékpározás, sokaknak hívogató lehet, hogy csak néhány emelkedőt tartogat a tókör. Egy rövid szakaszt leszámítva végig kerékpárúton és kerékpáros nyomvonalon, így biztonságosan bringázhatunk. Pihenőkkel 3-3.5, kényelmesebb tempóban, ám megszakítás nélkül pedig két óra alatt is visszaérhetünk a kiindulóponthoz.

A szakemberek óramutató járásával megegyező haladást ajánlanak, de igazából bárhonnan indulva, bárhova lehet haladni, és az út mellett található kis vendéglátó egységeknél könnyen pótolhatjuk az apadó energiát.

Tisza-tó

A Balaton után a Tisza-tó hazánk második legnagyobb állóvize, így a kerékpározás szerelmeseinek körében már korábban felmerült az igény, hogy kerékpárral is körbe lehessen járni. A kis kör 65-70, a nagyobb 95 km hosszú, míg maga a terep nem állít minket különösebb megpróbáltatás elé, hiszen szinte végig sík terepen fut a jó minőségű aszfaltos út. 2020-ban több bringás hidat is átadtak, ezeken áttekerni már önmagában élmény, a kialakított fotópontokon pedig van lehetőségünk megörökíteni a látványt.

Akármelyik túrát is választjátok, érdemes néhány alapszabályt szem előtt tartani, és jól felkészített bringával útnak indulni.

Forrás:

https://www.balatonbike.hu/hu/utvonal-reszletek/balaton-kor-204-km

http://velenceitokor.hu/

https://www.csupasport.hu/kerekparozas/teljes-bringaut-hianyaban-is-a-balaton-a-kerekparosok-elso-szamu-uticelja-62957/

https://hvg.hu/elet/20210816_balatoni_bringakor_kerekparut_a_balaton_korul_egy_napos_balatonkerules

https://aktivmagyarorszag.hu/kerekparral-a-tisza-to-korul/