Töltődjünk fel a Bakony békéjében a Hubertlaki-tónál!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Kirándulni persze nemcsak tavasszal és nyáron lehet, az ősz, sőt a tél is remek alkalom arra, hogy kicsit elvonuljunk a világtól. Ha például a Bakony felé az irányt, akkor a Hubertlaki-, vagy másnéven a Gyilkos-tónál legendákkal átszőtt helyen töltődhetünk fel, nem mellesleg szépséges környezetben járunk.

Irány a Bakony!

Tömegközlekedve vagy autóval, a bajban mentőövet jelentő Autómentés biztosítással „felkészített” járművel is nekivághatunk a Bakony szívébe, Bakonybél közelébe vezető, Hubertlakon célba érő útnak. Itt található ugyanis a tó, amelyet nagy valószínűséggel az 1900-as években duzzasztottak fel azért, hogy a vadaknak legyen hol inniuk. Annak idején a településen kastély is állt, ám az Eszterházy grófok tulajdona később a tűz martalékává lett, helyette pedig nem építettek újat, hanem kulcsos vadászház készült el.

Az állóvíz értékeit azonban ez cseppet sem befolyásolta, kis völgyben fekszik a meglehetősen tiszta vízű, változatos élőlények lakhelyéül szolgáló tó.

Miért van két neve is?

Már a Hubertlaki elnevezésnél is elidőzhetünk, hiszen az sem akármiről kapta a nevét. A legenda szerint Hubert hercegi sarj volt, aki folyton csak hajhászta az élvezeteket, ám az egyik Nagypénteken minden megváltozott. Vadászat közben ugyanis az agancsai között keresztet viselő szarvassal találkozott, ennek hatására pedig rögvest megtért, később állítólag maga a pápa szentelte püspökké.

Nah, de egyáltalán miért hívják Hubertlak tavát Gyilkos-tónak is? Ez az elnevezés azért jött, mert – például a vízből kiálló facsonkok miatt is – hasonlít az erdélyi Gyilkos-tóra, vigyázni kell, hogy ne keveredjünk meg, amikor beütjük a GPS-be a címet. Nem mellesleg a famaradványok tanúskodnak arról, hogy egykoron égererdő állt itt.

Fürödni – ami tilos a tóban

A csonkok miatt a vízben mártózásról gyorsan tegyünk le, persze ősszel amúgy sem ez lenne az első ötletünk. Ellenben nagyokat kirándulhatunk a környéken, hiszen már magát a tavat is különböző útvonalakon érhetjük el. A partján padokat helyeztek el, így megpihenhetünk egy kicsit, sőt akár a kijelölt helyen szalonnát is süthetünk.

A hely szépsége, csendje, békéje magával ragadó, s mindezt ráadásul bárki élvezheti, mert relatíve könnyű, gyerekekkel is ideálisan végigjárható út vezet a tóig. Ha pedig némi kihívásra vágyunk, visszafelé elkalandozhatunk az Odvaskő-barlanghoz, amelyhez már valamivel kaptatósabb ösvény vezet.

Forrás:

https://csodahelyek.hu/2020/09/15/hubertlaki-to-bakonyi-gyilkos-to/

https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/a-bakonyi-gyilkos-to-feltoltodes-receptre

https://bakonybel.kornyeke.hu/bakonyi-gyilkos-to-hubertlaki-to