Fedezd fel a változatosan szép Svájcot!

KIemelt kép forrássa: shutterstock.com

Az ínycsiklandóan finom csokoládék és tűpontos órák hazája Svájc, miközben talán nincs is olyan nap, hogy valamelyik közösségi oldalon ne villanjon fel kép vagy videó az alpesi ország természeti szépségeiről.

Akár autóval, akár vonattal, akár gyerekekkel, akár bakancsos barátokkal fedeznénk fel Svájcot, következzen néhány meseszép meghódítandó hegyvidék.

Jó helyeken jársz

Kedvcsinálóként rögtön azzal kezdjük, hogy az óráknál tapasztalt pontosság a svájciak sajátja akkor is, amikor egészen eldugott túrautakat kell kijelölni. Már az is elképesztő, hogy a parányi országban 62.500 kilométernyi túraösvény található, az pedig még inkább, hogy ezek jelzettek is, így relatíve tapasztalatlan túrázóként is bőven kapunk támpontot a haladáshoz.

Rigi panorama útvonal

A könnyebb, ám lélegzetelállító kilátást kínáló útvonalak közé tartozik a már a neve alapján is csábító Rigi panorama útvonal, amely érinti a Luzerni- és a Zug-tavat. Tulajdonképpen a Zürichtől kevesebb, mint 50 km-re található Arth-Goldau vasútállomástól indul a túra, bár innen a vasút még elvisz a kezdéshez. A régi vasútvonal mentén haladunk, ám persze nem az egykori vasúti híd, hanem a gyönyörű természet viszi a prímet. Érdemes elkalandozni Rigi-Kulmhoz, hogy a hegytetőről 360°-os panoráma táruljon elénk. A nagyjából 7 km-es túra két óra alatt megjárható, és akár babakocsival vagy kerekesszékkel is teljesíthető.

Irány a leghosszabb gleccser!

A területileg Magyarországnál felénél is kisebb Svájcban húzódik az egész kontinens leghosszabb gleccsere, a 2014-ben még 23 km-en kanyargó Aletsch. Azért fontos megjelölni az évszámot, mert a kutatók szerint hozzávetőleg 2100-ra a klímaváltozás áldozatává válhat, amely eggyel több ok arra, hogy minél hamarabb felkeressük az olasz határhoz közel található látványosságot.

A Fiescheralptól a Bettmeralpig vezető út a legprofibbaknak akár egynapos túra is lehet, bár érdemes több napot szánni rá. Már csak azért is, mert lehetetlen egy-két dolgot kiemelni a jégkígyó mellett húzódó útvonalról. A változatos táj egyszerre kínál hatalmas hegyeket, mély völgyeket, méretes vízeséseket, a Märjelen-tavat, és még a Matterhorn is látható innen.

Kronberg kincskereső ösvény

Az olykor vad meredélyek világából szálljunk vissza egy olyan helyre, amely a családoknak, így a gyerkőcöknek is rengeteg örömet tartogat: a Kronberg kincskereső ösvényre. Az ország északkeleti részén található Jakobsbadból indul a vadvirágos mezőkön és bájos falvakon át vezető nagyjából 7 km-es útvonal: előbb drótkötélpályán kell eljutni a Kronenberg csúcsára, majd startolhat a móka.

Forrás:

https://hellovilagvlog.hu/svajc-legjobb-turai-hihetetlen-kilatasokkal/

https://www.zuerich.com/en/visit/sport/rigi-panoramaweg

https://www.hetedhetorszag.hu/svajc/aletsch-gleccser

https://swissfamilyfun.com/kronberg-schatzsuche/