Három élmény, amelyért ősszel is érdemes Pozsonyba utazni

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Autóval és vonattal is pofonegyszerűen megközelíthető a Budapesttől csupán 200 kilométerre fekvő Pozsony, amelyet már csak azért is érdemes felkeresni, mert a magyar metropoliszhoz hasonlóan abszolút négyévszakos úticél, minden időszakban izgalmas arcát mutatja.

Az ősz apropóján három olyan élményt választottunk, amely a sárguló-barnuló falevelek időszakában is garantált kikapcsolódást kínál, ráadásként általa többet tudunk meg a szomszédos ország hagyományairól.

Kulináris élvezetek

Noha Szlovákia egyik legismertebb étele, a sztrapacska idehaza sem ismeretlen, azért egészen más hangulata van egy autentikus szlovák étteremben fogyasztva. Ilyen helyekben bővelkedik Pozsony, különösen a bájos óvárosi rész, és ha már betérünk valamelyik vendéglőbe, érdemes megkóstolni a többnyire pirított hagymával és tepertővel felszolgált kukoricaliszt alapú kásafélét, a ganzát is. A különböző húsételek ugyanúgy ízletesek, mint a kissé a francia konyhát idéző levesek, ezekkel biztosan felmelegíthetjük magunkat egy hűvös őszi napon.

Ha páratlan panorámával fűszerezve élveznénk a szlovák és külföldi konyha finomságait ötvöző ételeket, akkor az Új hídon, 85 méteres magasságban található UFO Taste étterem lesz a mi helyünk, ám készüljünk fel rá, hogy a fizetéskor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

A pozsonyi vár

Amilyen meghatározó eleme a szlovák konyhának a sztrapacska, olyan fontos turisztikai látványossága a pozsonyi vár, amely a budaihoz hasonlóan uralja a város, de legalábbis a szűk környezete látképét, hiszen felségesen magasodik a folyó fölé. A története bőven ezer éven túlra nyúlik vissza, hiszen már a 9. században fontos központként funkcionált. A 18. században Mária Terézia meghatározó változtatásokat hajtott végre, ám 1811-ben tűzvész pusztított, és tulajdonképpen csak az 1970-es évekre rekonstruálták nagyjából az állapotokat. A látogatók előtt ma a vár egy része áll nyitva, de itt legalább a Szlovák Nemzeti Múzeum egyes kiállításait is megnézhetjük.

Jazznapok a szlovák fővárosban

Akár egy hirtelen fellángolás nyomán is útra kelhetünk Pozsonyba, hiszen a város építészeti remekei vagy a kulináris élményei bármikor élvezhetőek. A hagyományos, 1975 óta megrendezett BJD-t, azaz a Pozsonyi Jazznapokat azonban tradicionálisan októberben tartják, így amennyiben kíváncsiak vagytok a műfaj legjobbjaira, az idén október 21-23. között lehet megtekinteni. A jazz élvezetét pedig összeköthetjük a már részletezett ételfinomságokkal, és a csehekét idézően jó sörkultúráról se feledkezzünk meg.

Forrás:

https://www.bjd.sk/

https://slovakia.travel/hu/a-pozsonyi-var

https://gasztroutazas.info/2021/02/05/szlovakia-gasztronomiaja/