Top öt őszi kirándulóhely

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Mielőtt végleg bekuckóznánk otthonunkban a jó meleg takarónk alá, érdemes felkerekednünk, hogy kihasználjuk az utolsó meleg októberi napokat. Fedezd fel varázslatos őszi hangulatában hazánk néhány szépségét, következzen egy top 5-ös lista szuper kirándulóhelyekről!

Pákozdi ingókövek

A magyar történelem egy híres csatájáról ismert Pákozd neve manapság egészen mással, például a látványos ingókövekkel forrt egybe. Az angliai Stonehenge-t idéző kőegyüttes elképesztő, némelyik darabja a gravitációt meghazudtolóan tartja magát stabilan. Nem csoda, hogy máig vitatott, vajon a természet vagy az ember ereje hozta létre, bár a többség inkább úgy tartja, a természet lehet az alkotómester – akárhogyan is, kellemes túrával körbejárhatóak a különböző alakzatok.

A gödöllői kastély

A fővároshoz közel maradva érdemes felkeresni a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, amely már szerepelt egy korábbi listánkon, és őszi kirándulóhelyként is szuperül funkcionál. A fényűző, egykor királyok, királynők fogadására is használt épület önmagában is látványosság, ráadásul az ősz különösen szép színekbe vonja a körülötte elterülő hatalmas parkot is, amelyben ízlés szerint akár két-három órát is sétálgathatunk.

Szarvasi arborétum

A Pepi-kert néven is ismert szarvasi arborétum hazánk egyik legnagyobbja a maga műfajában, 82 hektáron láthatunk páratlan élő fagyűjteményt. Évente több tízezren keresik fel a helyet, amely jól mutatja, mennyire vonzó látnivaló. Részben azért is, mert egyszerre érezhetjük magunkat parkban és erdőben, hiszen sokszor erdei utakon haladva fedezhetjük fel a ritkaságokat.

Szalajka-völgy

Korábban külön cikket is szenteltünk a Szalajka-völgynek, amely a Heves megyei Szilvásvárad határába csalogatja az ország legtávolabbi pontján élőket is. Fátyol-vízesés, Szikla-forrás, szabadtéri erdei múzeum és iskola, Gloriette-tisztás, Istállós-kői-barlang, kellemes pisztrángebéd – soroljuk még? A kisvasút felnőttet és gyerkőcöt is ámulatba ejtő őszi álomvilágon kalauzol át.

Drégely vára

A Pákozdhoz hasonlóan a történelemkönyvekből ismerős Drégely vára Drégelypalánk felett, a Börzsöny északi vonulatának csúcsán áll. Pontosabban, a maradványa, hiszen 1552-ben rommá lőtték, és az évszázadok alatt sem állították helyre, ám így talán még elevenebb emlékként tiszteleg a hősi halált vállaló várvédők előtt. A ma már törénelmi emlékhelynek számító, biztonságosan látogatható várat gyalog, jelzett turistaútvonalakon kereshetjük fel, hogy aztán az érkezést követően le se tudjuk venni a szemünket az ősz aranyszíneiben pompázó tájról.

Forrás:

https://www.magyarorszagom.hu/kulonleges-oszi-kirandulohelyek-noe.html

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2017/09/24/ime-magyarorszag-tiz-leggyonyorubb-oszi-kirandulohelye/

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2017/09/24/ime-magyarorszag-tiz-leggyonyorubb-oszi-kirandulohelye/

https://kirandulastippek.hu/palocfold/dregely-vara