Kirándulás a hattyúk birodalmába – Neuschwanstein

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A Walt Disney-meséket is megihlető kastély, Richard Wagner iránti rajongásból berendezett termek, lélegzetelállító panoráma – a varázslatos Neuschwanstein okkal vonz évente csaknem másfél millió látogatót Bajorországba.

Szerencsére hazánktól nem is oly távol található a sokak szerint már-már giccses, a többség által azonban egyszerűen elképesztőnek tartott bajorországi neuschwansteini kastély. Autóval nagyjából 750 km a túra, ám például ha Railjettel elvonatozunk Münchenig vagy Innsbruckig, akkor már csak kétórányi utazás vár ránk.

A csodálatos zöld rengetegben, kéklő tó mellett az ég felé magasodó kastélyt megpillantva azonban már-már elfelejtjük az utazásunk fáradalmait. Olyannyira elbűvölő az épület, hogy még Walt Disneyt is megbabonázta, így több rajzfilmben is ráismerhetünk a palotára, például az 1950-es Hamupipőke filmben látott kastély is hasonlít rá.

A Wagner-rajongás jegyében épült termek

Neuschwansteint egyébként a pomparajongó II. Lajos bajor király építtette, 1868 óta készült, de igazán sosem fejeződött be a munka. A kastély egyszerre adózott a középkor kultúrája és a király méltósága előtt, miközben a historicizmus stílusában készült épületet a kor legmodernebb megoldásaival alakították ki.

Köszönhető ez a romantikus alkatú királynak, aki az élete végén számolatlanul költött kastélyokra, ezért Neuschwansteinnél sem szabott semmi határt a képzeletének. Így például jutott bőven arra, hogy a Richard Wagner iránti rajongás jegyében több termet is a híres zeneszerző operáiból merített ötletekkel díszítsenek. Ironikus, de Wagner sosem látta ezeket a termeket, és maga a király is csak néhány hónapot élt itt máig tisztázatlan halála előtt.

Hattyúvárnak is nevezik

Neuschwanstein kecses kastélyát Hattyúvárként is ismerhetjük (a német eredetiben a schwan hattyút jelent), amely több okra vezethető vissza. Egyrészt egykor itt álltak a Vorderhohenschwangau várának romjai, mégpedig ezt a jelképükként a hattyút választó schwangaui lovagok használták. Ráadásként azért is tartotta meg II. Lajos a hattyús motívumot, mert remekül passzolt a már említett Wagner Lohengrin című operájának témájához. Például a kastélyban hattyú alakú csapokból folyik a víz, ám a fenséges állat sok már módon is megjelenik az építészeti elemekben.

Mindent egybevetve nem csoda, hogy a maga idejében elképesztőnek számító és pazar kilátást kínáló Mária-híd, továbbá a részletgazdag és pompás kastély mágnesként vonzza a látogatókat, évente nagyjából 1.5 millió turista keresi fel Bajorország ékszerét.

Forrás:

https://divany.hu/vilagom/2019/12/29/neuschwanstein-kastely/

https://www.hetedhetorszag.hu/nemetorszag/neuschwanstein

https://trekhunt.com/hu/article/neuschwanstein-kastely-belepo-terkep-nyitvatartas-parkolas-tortenelem-erdekessegek/

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm