Három szép téli túrahely

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A téli túrázásnak megvan a sajátos varázsa, amelyhez hozzátartozik némi hideg és a változó halmazállapotú csapadék, ám leginkább a friss levegő és a kirándulóhelyek csak a zúzmarás-deres időszakban látható arca. Következzen is három szép magyarországi téli kirándulóhely!

Havi-hegy Pécs felett

Az egyik kedves egyetemi városunk, Pécs önmagában vonzó célpont télen-nyáron, pláne ha kirándulásra adjuk a fejünket. A város fölé magasodik ugyanis a Havihegy (Havihegynek is írják), amely a hidegebb időjárásban is felfedezésre váró ékszerdoboz, éppen ezért érdemes akár messzebbről is útnak indulni.

Sokan Pécs egyik legromantikusabb helyének tartják a Havi-hegy már-már vakítóan fehér mészkőtömbjét, ugyanakkor mesés a rajta álló Havas Boldogasszony névre keresztelt, a 17. században emelt kápolna is, amelyet a város sok pontjáról látni. Még bájosabbá teszi az összképet egy kontinensszerte híres, több mint százéves mandulafa, amelyet 2019-ben meg is választottak az év fájának Európában. Miközben az említett részletek miatt élmény felpillantani lentről a Havi-hegyre, a felújított Panoráma-sétány és a kilátóterasz a városra kínál remek kilátást.

Ámos-hegy, Eplény

Eplény neve egyébként is ismerős a tél szerelmeseinek, hiszen itt található hazánk egyik legmenőbb síközpontja, ám sílécek nélkül is érdemes ellátogatni a Veszprém megyei község környékére, mert magával ragadó az Ámos-hegy és az ott található kilátó. Ez utóbbi gyalog, kerékpárral és a síaréna területéről induló libegővel is elérhető.

Könnyebb és nehezebb gyalogúton is feljuthatunk a hegytetőre, a végén pedig jócslkán kárpótol a látvány az esetleg izmosabb kaptatókért is, mert a csúcson található 12 méter magas kilátóból pazar panoráma nyílik a Magas-Bakony hegyeire. Jókat kalandozhatunk a környéken, hiszen csaknem 8 kilométeres tanösvényt alakítottak ki az Ámos-hegyen, együtt és külön is végigjárható a két körút.

A füzéri vár

Utolsó tippként jöjjön az ország északkeleti részén, az Országos Kéktúra útvonalán található meseszép füzéri vár, amely hazánk egy legrégebbi erődítménye, még a 13. században emelték. Nem állíthatnánk, hogy könnyű felsétálni hozzá, hiszen a Zempléni-hegység egyik meredek oldalú vulkáni kúpjáról uralja a tájat, ám mindenképpen megéri. Ráadásul a vár télen is nyitva tart, korhűen berendezett szobákat nézhetünk meg, a korábbi felújításnak köszönhetően több várrész is látogatható. A panoráma pedig önmagáért beszél.

Forrás:

https://csodahelyek.hu/2020/12/13/10-varazslatos-teli-kirandulohely-magyarorszagon/

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/pecs/havihegyi-kilatoterasz-ahonnan-mennyei-a-panorama-pecsre/

https://csodahelyek.hu/2020/12/03/amos-hegyi-kilato-epleny-bakony/